БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЛОШОТО ВРЕМЕ И НАВОДНЕНИЯТА СЕ ЗАВЪРНАХА В ЗАПАДНА ЕВРОПА

Белгия, едва започнала да идва на себе си и да разчиства щетите след наводнението от преди две седмици, отново е на ръба на бедствието

Швейцарските метеоролози са регистрирали над 35 000 мълнии в страната за последното денонощие. С гръмотевични бури идват силен вятър, градушка и порои, които са предизвикали наводнения и свлачища. Най-силно засегнат е кантонът Люцерн, където инфраструктурата е нарушена и десетки къщи са повредени. В същото време швейцарците тревожно наблюдават покачването на нивата на големите езера, например Невшател в едноименния кантон.

Дъждовете се върнаха в южната част на Белгия, която току-що преживя опустошително наводнение. Град Динан е пострадал най-тежко от другите. Калният поток е отнесъл пътни знаци, дървета и десетки коли.

"Малките поточета се сляха в една голяма река, която започна да отнася всичко по пътя си. Това се случи след гръмотевична буря, която, разбира се, беше силна, но продължи само половин час или малко повече. Което само по себе си не обяснява такъв обем вода", заяви Аксел Тиксо, кмет на Динан.

В Намюр, столицата на провинция Валония, цели квартали и железопътната гара са наводнени, а около 200 сгради са повредени. Според местните власти ударът на стихията е бил дори по-силен от този през миналата седмица.

В източен Лондон проливните дъждове парализираха през уикенда движението в много райони, наводниха няколко тунела и големи кръстовища и превърнаха улиците в реки. 8 метростанции и много пътища са затворени. Силните валежи в британската столица няма да спрат най-малко до сряда.