БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

МАДЖАРОВА: СЪС ЗАКРИВАНЕ НА СПЕЦПРАВОСЪДИЕТО ЩЕ СЕ СЪЗДАДЕ ПРАВЕН ХАОС

МАДЖАРОВА: СЪС ЗАКРИВАНЕ НА СПЕЦПРАВОСЪДИЕТО ЩЕ СЕ СЪЗДАДЕ ПРАВЕН ХАОС

От държавното обвинение определиха твърденията, че спецправосъдието се използва като политическа бухалка, като силно манипулативни

Със закриване на спецправосъдието ще се създаде правен хаос. Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова на брифинг пред медиите. От държавното обвинение определиха твърденията, че спецправосъдието се използва като политическа бухалка, като силно манипулативни.

По думите на Валентина Маджарова, закриването на специализираните органи в страната би довело до затрудняване на работата в борбата с организираната престъпност и по-конкретно в трансграничното й измерение.

" Актовете за закриване на Специализираното правосъдие в България нарушават основни принципи на Европейския съюз и всъщност се намира в противоречие с разпоредби на Конвенцията на ООН за трансграничната престъпност и корупцията", заяви Маджарова.

Маджарова заяви още, че през годините са изречени цитирам „много манипулативни твърдения“, че специализирана прокуратура е използвана като бухалка. „Със закриването на специализираното правосъдие ще се създаде правен хаос“, твърди тя.

Ръководителят на Специализираната прокуратура информира, че Постоянната конференция на прокурорите, занимаваща се с организирана престъпност и корупция, е излязла с нарочен свой акт по отношение на закриване на спецправосъдието. Документът е подписан от 12-те държави членки, съобщи тя и добави, че ще бъде изпратен на всички институции.

Припомняме, че на 14 април парламентът гласува да закрие окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.