БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Mакедонският президент: Гоце Делчев се е декларирал като българин, но се е борил и за независима македонска държава

Mакедонският президент: Гоце Делчев се е декларирал като българин, но се е борил и за независима македонска държава

""Ние не можем да преглътнем тезата, че от 1944 г. нататък ние сме се събудили една сутрин и сме казали: "Ей, наистина сега сме македонци, дайте оттук нататък да разговаряме", допълни Пендаровски

Неоспорима историческа истина е - Гоце Делчев се е обявявал за българин. Но не е ли историческа истина, и то 100-процентна, че Гоце Делчев се е борил за македонска държава - автономия, независима държава? А дори накрая е оставил завещание неговите кости да почиват в независима Македония.

Това коментира македонският президент Стево Пендаровски в интервю за телевизионния канал Алсат - М.

Не съществува нито един документ, който да свидетелства, че Гоце Делчев се е борил за Велика България или за Санстефанска България, нито негово изявление, нито дори негова позиция, преразказана от съвременниците му, че Гоце Делчев се е борил за присъединяването на тогавашната провинция в Османската империя Македония към България, каза  Пендаровски.

Значи, ако ви интересува, както казват някои политици - истината и само истината, добре. Неоспорима историческа истина е, че той се е обявявал за българин в този исторически контекст, също както е безспорна историческа истина и факт, че се е борил за македонска държава. Ето ви формулировката, подпишете я и дайте да не създаваме проблем там, където не трябва да има. Ние не можем като държава да преглътнем тезата, че от 1944 г. нататък ние сме се събудили една сутрин и сме казали "Ей, наистина сега сме македонци, дайте оттук нататък да разговаряме", защото това е политически подход, който няма да ни отведе никъде, заяви македонският президент.

Твърдя, че това тепърва ще става политически проблем, ако подходът от българска страна продължава да бъде такъв, предупрежава Стево Пендаровски.