БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

МАКРОН: НУЖЕН Е НАДПАРТИЕН КОНСЕНСУС ВЪВ ФРАНЦИЯ

МАКРОН: НУЖЕН Е НАДПАРТИЕН КОНСЕНСУС ВЪВ ФРАНЦИЯ

Френският президент Еманюел Макрон призова опозицията към сътрудничество и компромис по време на първата си реч след парламентарните избори

Френският президент Еманюел Макрон призова опозицията към сътрудничество и компромис по време на първата си реч след парламентарните избори. Неговата Центристката партия загуби абсолютното си мнозинство в Народното събрание и според политическите анализатори образуването на парламентарно мнозинство може да отнеме седмици.

Макрон посочи, че е нужен надпартиен консенсус за сформиране на работещо парламентарно мнозинство.

"Всички партийни лидери във френския парламент са съгласни с необходимостта да се избегне политическата парализа и сега трябва да се научат да правят компромиси", заяви Макрон.

Той добави, че сега зависи от партийните лидери "колко далеч са готови да стигнат. Ако се съди по реакцията на тези, към които е отправен призивът, е малко вероятно той да успее да скрепи работещ парламент в близко бъдеще.

Лидерът на Лявата коалиция Жан-Люк Меланшон нарече речта на Макрон – „рататуи“ и поиска премиерът Елизабет Борн бързо да представи програмата за действие на правителство за гласуване в парламента.

"Реалността е следната: изпълнителната власт е слаба, а Народното събрание силно. Премиерът, както във всички демокрации по света, трябва да се яви пред Парламента и да спечели доверието на депутатите. В противен случай Борн трябва да подаде оставка", заяви Меланшон.

Марин Льо Пен, чиято крайнодясна партия влезе в законодателния орган с исторически 89 места също заяви, че програмата на Макрон е „неразбираема и без ясни контури“.