БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Макрон обяви кампания за реставрацията на "Нотр Дам"

Френският президент събира водещи реставратори и архитекти, ЮНЕСКО се включва в акцията

Целият свят определи случилото се като истинска културна трагедия. ЮНЕСКО вече обяви, че ще се включи във възстановяването на уникалната конструкция, построена преди осем века. Световната организация заяви, че символът на Париж е безценно наследство на културата.
Покривът и острата кула, който се издигаше в средата на основния кораб на църквата са напълно разрушени.
Пожарът на емблематичната катедрала за Париж се случва в първия ден на Страстната седмица за католиците.
Президентът Емануел Макрон обеща, че от днес ще събира водещи архитекти и реставратори, и да се положат всички усилия катедрала да бъде възстановена. Той заедно с първата дама разгледаха в ранните часове на деня пораженията.
Макрон обяви и национална кампания за възстановяване на катедралата. Фондация "Наследство" също обяви събиране на средства за възстановяване на "Нотр Дам", съобщава АФП.
Най-богата фамилия във Франция - Пино ще деблокира сто милиона евро чрез инвестиционната си компания, след ужасния пожар, който опустоши катедралата Нотр-Дам, коментира Франсоа-Анри Пино.
"Нотр Дам" е една от най-известните забележителности във Франция. Строежът й започва през 12-ви век, реставрирана е основно през 17-ти век, а през 1991 годинае е обявена за световно културно наследство от ЮНЕСКО.
 

Огромният пожар в сърцето на Париж унищожи напълно покрива на катедралата "Нотр Дам". Главната конструкция и двете кули-камбанарии са спасени, съобщиха френските власти.
Над 400 пожарникари се бореха със стихията в понеделник вечер, докато парижани гледаха пламъците и плачеха. Част от огнеборците продължават да гасят по-малки огнища и се опитват да спасят художествените произведения във вътрешността на сградата.

Причините за пожара все още са неизвестни. Властите предполагат, че става дума по-скоро за инцидент, отколкото за умишлен палеж.