БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

МАКРОН ТЪРСИ КОАЛИЦИОННИ ПАРТНЬОРИ

МАКРОН ТЪРСИ КОАЛИЦИОННИ ПАРТНЬОРИ

Политическите анализатори смятат, че следват напрегнати дни на преговори за съставяне на управляваща коалиция

Френският президент Еманюел Макрон търси коалиционни партньори, след като на изборите в неделя неговата центристка коалиция „Заедно“ загуби мнозинство в парламента. Политическите анализатори смятат, че следват напрегнати дни на преговори за съставяне на управляваща коалиция.

Макрон покани лидерите на различните политически партии в страната в Елисейския дворец. Президентът на Петата република се опитва да намери "конструктивни решения", за да избегне политическа безизходица. Политолозите прогнозираха, че най-вероятно мнозинство може да се състави с дясната Републиканска партия, но голистите попариха надеждите за скорошна коалиция.

"За пореден път казах на президента: не може да става и дума да предадем своите избиратели. Проведохме предизборна кампания в опозиция на неговото мнозинство, на неговото правителство. И оставаме в опозиционните редици с цялата решителност и отговорност", заяви Кристиан Жакоб, председател на републиканската партия.

Като твърда опозиция на Макрон се обявява и Левият блок „НЮПС“ на Жан-Лук Меланшон, както и крайнодесният „Национален Блок“ на Марин Льо Пен. Според политолозите остават няколко сценария – правителство на малцинството, което с много труд ще може да приема закони, или крехка коалиция между „Заедно!“ и малки регионалистки партии и независими депутати.

Опозицията активно призовава за смяна на премиера. След като работи на тази позиция един месец, Елизабет Борн, както се очакваше със загубата на парламентарното мнозинство, подаде оставка, но тя ѝ беше върната.