БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Малките ученици се връщат в училище от 12 април, големите по график

Учениците от 1-ви до 4-ти клас се връщат присъствено в училище от понеделник

От понеделник, 12 април, се възстановяват частично присъствените учебни занятия, като ще се продължи по графика отпреди 22 март, каза просветният министър Красимир Вълчев. Това означава, че малките ученици от 1-4 клас се връщат за постоянно в клас (докато ситуацията го позволява), а при по-големите ученици от 5-12 клас ще има редуване на 3 класа, или около 40% от учениците в дадено училище, на всеки две седмици.

На 12 април ще се започне с учениците от 7, 8 и 10 клас. На 26 април, ако ситуацията позволява, в класните стаи трябва да се върнат учениците от 5, 9 и 12 клас. При тях 2-седмичният период ще приключи на 14 май, а не на 7 май, тъй като през седмицата от 3 до 7 май има само 2 учебни дни заради Великденските празници.

За следващите две седмици, от 17 май, остават учениците от 6, 11 и отново 7 клас. По този начин 7 и 12 клас, на които предстоят изпити, се приоритизират и за 12-те седмици те ще имат 50% присъствени седмици в училище, посочи министърът. От понеделник ще се разрешат още и практическите занятия и дуалната форма, индивидуалните изпити и дейности, както и обучението в паралелки от 5-12 клас, които са единствени за съответното училище.