БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

"МАЛТА ТУДЕЙ": БЪЛГАРИЯ Е ПРИМЕР, ЧЕ ВИНАГИ МОЖЕ ДА Е ПО-ЗЛЕ! ЗАЩО ПРИ СХОДНИ ПРОБЛЕМИ ЕС ХОКА МАЛТА, А СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ?

Водещото англоезично малтийско издание сравни положението с организираната престъпност на островната държава с тази в България

Малта не е единствената държава-членка на ЕС, където върховенството на закона е подкопано от системна корупция, шуро-баджанащина, парализа на институцията и дори убийства.
Така започва обширният сравнителен анализ между Малта и България на журналистът Рафаел Васало.
С полушеговит тон авторът сравнява недоброто положение между Малта с България. 81 на Малта срещу 111 място на България по свобода на словото, 54 срещу 65 място по отношение на индекса на корупцията на Трансперънси Интернешънъл. Вече със сериозен журналистът прави коментар, че макар и в Островната държава да има проблеми свързани с Корупция, „Мафиотски връзки на управляващите, Съдебна зависимост, ограничаване на Свободата на словото, то в България те са същите като същност, но значително по-дълбоки и по-стряскащи. И същевременно Европейските институции не пропускат шанс да разкритикуват Валета, но си затварят очите пред София.

Прави се паралел с убийството на малтийския разследващ журналист Дафне Каруана Галиция, което в крайна сметка доведе до оставката на премиера Джоузеф Мускат - отчасти, трябва да се отбележи, поради непреодолимия натиск от ЕС. Българският министър-председател Бойко Борисов и до днес е на мястото си.

Не само това, но и там, където Малта е била постоянно нахоквана, унижавана, осъждана и обилно обезсърчавана от практически всяка една европейска институция, която искате назовете - Европейската комисия, Европейският парламент, отделните държавни глави, Съвета на Европа и т.н. - Европейският отговор на българската ситуация досега е нулев.

Даден е и примерът с поведението на Манфред Вебер: настоящият президент на Европейската народна партия, която е и най-големият политически блок в Европейския парламент. Авторът напомня как Вебер обвинява Малта за корупция, но буквално дни по-късно подкрепя правителството на Борисов, изправено пред най-големите антикорупционни протести в историята на България.

Правейки паралели между средиземноморската държава с проблеми и балканската държава с още по-големи проблеми, Весало излиза с логичния извод: винаги може да е по-зле, вижте България и с логичния въпрос: Къде са резолюциите на ЕП, осъждащи България заради положението й с върховенството на закона, което всъщност е далеч по-лошо от това на Малта? И дава отговор. По-лесно е европейските институции да бъдат „твърди“ и „безкомпромисин“ с малка Малта ... отколкото с държава, чийто министър-председател изглежда като най-добър приятел с всички най-високопоставени членове на Европейската комисия и който е описан ( като „ключов съюзник на германския канцлер Ангела Меркел и европейските лидери ...“