БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Марсоходът на НАСА "Кюриосити" е открил в атмосферата на Марс високо съдържание на метан

Марсоходът на НАСА "Кюриосити" е открил в атмосферата на Марс високо съдържание на метан

Това е почти 100% доказателство за наличие на живи микроорганизми на Червената планета

Образци от въздуха на Марс са били взети в сряда, а още в петък учените са направили редица експерименти. От тях станало видно, че откритият метан може да служи за газ-биомаркер. Но досега не беше обявено официално за откритието.

"Като отчетохме този удивителен резултат, ние реорганизирахме графика си през уикенда, за да проведем допълнителни изследвания", заяви един от изследователите на НАСА пред изданието, цитирано от БТА.

Резултатите могат да бъдат получени още в понеделник.

По-рано "Кюриосити" установи сезонни изменение на съдържанието на метан в атмосферата на Марс. Този марсоход кацна на Червената планета на 6 август 2012 година за изследване на кратер, кръстен на името на австралийския астроном Уолтър Гейл.

Марс е от ключово значение за Земята като естествено продължение на Човешката раса, богато поле на ресурси за бъдещи космически колонии, кораби и индустрия, но предстоят още анализи и финални доказателства, преди да стартира т.нар. тераформация.

Най-големият оптимист на тази цел е авторитетният физик от националната лаборатория Lawrence Livermore в САЩ Лоуъл Ууд, който смята, че Марс може да стане обитаема планета преди края на 21. век. "Вярвам, че има грубо 50% шанс малките деца, които са живи днес, да се разхождат по марсиански ливади”, обяви Ууд по време на една научна конференция през 2007 г.

Корените на този оптимизъм от страна на учените са в характеристиките на Марс, които правят Червената планета най-подобната на Земята в Слънчевата система. Преди всичко наклонът на ротационната ос на Марс е почти еднакъв с този на Земята. Скоростта, с която се върти около оста си, също е почти еднаква с тази на родната ни планета. Тези две характеристики означават, че Марс има съответно сезони и продължителност на деня, много близки до земните.

Нещо повече, Червената планета разполага с всички необходими елементи за съществуването на живот. Освен въглероден двуокис нейната рядка атмосфера съдържа малки количества кислород и азот. Най-важният фактор за потенциалната обитаемост обаче е, че тя разполага с огромни количества вода, заключена във формата на лед в полярните региони и под повърхността.

Парниковият ефект, който ще бъде предизвикан ще укрепи атмосферата на бъдещия дом на хората.