БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

МАЩАБНИ ПРОТЕСТИ В ПОЛША ЗА БЪДЕЩЕТО Ѝ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Десетки хиляди хора излязоха в центъра на Варшава, за да обявят подкрепа на членството на Полша в Европейския съюз

Полският конституционен съд постанови на 7 октомври, че част от договорите на ЕС не съответстват на полската Конституция, което поставя под въпрос върховенството на правото на Европейския съюз над националното законодателство.

Основната опозиционна партия "Гражданска Платформа", която твърди, че процедурата на практика вече е започнала, също подгрява страстите. Полските официални власти отричат ​​това.

Начело на протеста под надслов "Оставаме в Евросъюза" беше бившият председател на Европейския съвет, бивш премиер на страната и лидер на "Гражданска платформа Доналд Туск.

Мащабни демонстрации се проведоха и във всички големи градове, като около 100 000 души са демонстрирали само във Варшава. Според последните проучвания 89% от полските жители подкрепят членството в ЕС.

Европейската комисия изрази загриженост относно решението на полския съд. Брюксел обеща да използва всички налични инструменти, включително разпределението на финансова помощ, за да защити приоритета на европейските норми пред националните закони на държавите от ЕС.