БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

МАШИННО ГЛАСУВАНЕ - ЛЕСНО Е! И ДАВА СИГУРНОСТ ЗА ВАШИЯ ВОТ!

Ето как става в шест поредни действия:

На тези избори ще се гласува само машинно, това реши 45-то Народно събрание. При машинното гласуване вотът най-трудно може да бъде манипулиран или подменен.
В паметта на машината се пази как е гласувано, получава се и разписка. Има, разбира се, малък процент - евентуална манипулация при пренасянето на данните от машината на хартия, но и това може да се разкрие лесно. Вотът с машина е абсолютно безопасен и лесен. По-лесен от теглене на пари или пенсия от банкомат.

Ето как става в шест поредни действия:

1. Поставяте картата, дадена ви от секционната комисия в машината. Излиза списъкът с политическите сили, участващи във вота.

2. Натискате КВАДРАТЧЕТО с номера на вашата политическа сила, номер, който е ВЛЯВО на екрана. Повтарям - натискате квадратчето, в което е номерът на избраната от вас партия. Това действие е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

3. След това гледате дясната страна на екрана. Но само ако искате да посочите с преференция точно определен кандидат от вашата партия. Тогава натискате и неговия номер в едно от кръгчетата ВДЯСНО. Повтарям - вдясно. Преференция може да се отбелязва САМО след като вече сте посочили избраната от вас политическа сила.
Гласуването с преференция НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

4. Следващо действие - натискате бутона ПРЕГЛЕД в долната част на екрана. Там излиза вашият избор. Ако смятате че сте сбъркали, натискате бутон ПРОМЕНИ ИЗБОР.. Гласувате повторно по точки 2, 3 и 4.

5. Накрая - Ако изборът ви е верен, излиза бутонът ГЛАСУВАНЕ долу ВДЯСНО. Натискате го.

6. Когато сте приключили изваждате картата от машината, сгъвате на две разписката и я поставяте в урната за машинно гласуване. Връщате картата на секционната комисия.

Проверете в разписката дали е отчетен вашия вот.