БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

МАСКИТЕ СТАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ И НА ОТКРИТО

МАСКИТЕ СТАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ И НА ОТКРИТО

Все още, обаче, няма официална заповед за това

Маските на открито стават задължителни - това съобщава Българското Национално Радио, цитирайки министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Все още, обаче, няма официална заповед за това. За да влезе в сила, трябва да бъде одобрена от Министерския съвет, което се очаква да стане факт в следващите дни. Досега бяха задължителни само маските на закрито - в магазини, градския транспорт и обществени сгради.

След среща на експерти - епидемиолози и инфекционисти е било взето решението маските да станат задължителни и на открити пространства. Засега не е ясно и откога точно мярката ще влезе в сила. На срещата са били обсъждани продължителността на карантината при установен ковид, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на здравния контрол.
Според здравния министър проф. Костадин Ангелов въвеждането на задължителни маски на открито е, цитирам: "най-леката възможна мярка."
Очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички спазват мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%" - аргументира се още здравния министър.