БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Масов мор на пчели в Русенско

Причината- неправилното пръскане с пестициди в района.

Пчеларите организират протести и са кетегорични - трябва да се вземат ефективни мерки от страна на държавата, за да се спаси сектора.

Радослав Радев се грижи за 60 кошера в русенското село Нисово. Притеснен е, че и неговите пчели започнали да умират, макар все още да не е масово както при негови колеги от други населени места.
Радослав Радев: "Преди една седмица и половина имаше такова нещо, при мен беше по-слабо, но имаше много. Много колеги обаждат ми се по телфона и ме питат как е мрат ли пчелите или...и аз им викам по-слабо е при мене, обаче едно момче от Сваленик вика отпред пред кошерите бобеля от пчели".

Стопаните си обясняват морът при пчелите с неправилното пръскане на земеделските култури.

Радослав Радев: "Никой не ти казва с какъв химикал се пръска. Всеки си пръска с каквото има. Не каквото са..., със забранените отрови, ами.... Просто няма как да разбереш с какво се пръска, затова не само при нас ами в цялата страна се оплакват хората само от тези хербициди, дето пръскат и житото, и рапицата, и слънчогледа и всичко се пръска с надземна техника, или с въртолет, или със самолет".

Според Радослав дори да има добра координация между пчеларите и арендаторите за пръскането на посевите, няма как да се затворят пчелите, за да не излизат от кошерите.
Радослав Радев: "Не могат да се предпазят пчелите, защото в момента има 150 хиляди пчели в кошера. Няма как да ги затвориш, а и да ги затвориш, те ще умрат, нямат въздух, нямат кислород и те пак умират. Значи, могат да се предпазят, слагат се едни тензухени платна пред кошера и те се мъчат – отдолу, отстрани.. има ефект, ако се спазва. Трудна работа. На сто кошера, колко платна ще сложиш, кога?"
Прозиводителите на мед не разбират защо държавата не им изплаща обезщетение при масово измиране на пчели.
Пчеларите смятат, че трябва да се направят законодателни промени за субсидиране на отрасъла от държавата, дори ако се наложи това да се постигне с протести.
Радослав Радев: "Трябва да има протести, както на зърнопроизводителите им дават субсидии всяка година, торове им дават, пари им дават, и накрая житото си го продават. Значи, а пък кой им опрашва реколтите – пчелите. Ако няма пчели, няма да бъдем на тази земя."

Радослав не вижда голям смисъл в това да застрахова кошерите си, тъй като щетите по пчелните семейства трудно се доказвали и нямало да му ги признаят.