БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

МАСОВИ СТАЧКИ В БЕЛГИЯ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

МАСОВИ СТАЧКИ В БЕЛГИЯ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Над 70 хиляди работници излязоха в Брюксел с искане за решителни действия на правителството за справяне с инфлацията и за по-достойни условия на труд

Белгия е парализирана от национална стачка. Над 70 хиляди работници излязоха в Брюксел с искане за решителни действия на правителството за справяне с инфлацията и за по-достойни условия на труд. Във Великобритания днес започва най-голямата железопътна стачка за последните 30 години.

Брюксел е парализиран, след като към протестиращите се присъединиха служителите на летище „Шарллероа“ и на градския транспорт. Отменени са десетки полети от една от най-натоварените авиогари в Европа.

Исканията на протестиращите са икономически: по-високи заплати и отмяна на акцизите върху горивата. Инфлацията в Белгия достигна 9 на сто този месец. Белгийският премиер Александър де Кро твърди, че работниците в Белгия са по-добре защитени от своите колеги в повечето други страни членки на ЕС, тъй като заплатите им се индексират спрямо официалната инфлация.

От другата страна на Ламанша, във Великобритания започна стачка заради спорове за заплатите, работните места и условията на труд. Профсъюзите освен това твърдят, че правителството се опитва да съкрати хиляди работни места в сектора. Стачкуват и работниците в лондонското метро. Към демонстрантите могат да се присъединят също учителите и работниците в обществения сектор.