БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

МАСОВИ СТАЧКИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

МАСОВИ СТАЧКИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Демонстрациите, организирани от левицата и профсъюзите, които обхванаха цялата страна, са първите от началото на учебната година

„Спешно увеличение на заплатите, минималните социални плащания, помощите и пенсиите!“ - под такива лозунги десетки хиляди французи излязоха по улиците на големите градове. Демонстрациите, организирани от левицата и профсъюзите, които обхванаха цялата страна, са първите от началото на учебната година.

На марша в Париж присъстваха около 40 хиляди души според организаторите. Лидерът на френските комунисти се виждаше в колоната. Той настоява правителството незабавно да спре реформите си, предвиждащи вдигане на пенсионната възраст.

"Французите искат този въпрос да бъде поставен на референдум. Необходимо е да се организира референдум за пенсионната реформа, с което французите са съгласни: с повишаване на нивото на пенсиите, но без увеличаване на минималната възраст за пенсиониране", заяви Фабиен Русел, председател на КПФ.

В Марсилия полицията преброи почти 10 хиляди души, сред които - лидерът на опозиционната "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон. В Нант в демонстрацията участваха между 3000 и 4000 души.

Към стачкуващите са се присъединили 11% от учителите, според Министерството на образованието, както и транспортни работници. Съобщава се за прекъсвания на влаковете в столичния район Ил дьо Франс.

В същия ден премиерът Елизабет Борн обяви, че правителството ще проведе нов кръг от консултации за приемане на законопроекта за пенсионната реформа. На свой ред президентът Еманюел Макрон каза, че ако при приемането на пенсионната реформа парламентът изрази неодобрение към правителството, той не изключва разпускането на Народното събрание и нови избори.