БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Медици излязоха на протест, отново им обещаха пари за повишаване на заплатите

Медици излязоха на протест, отново им обещаха пари за повишаване на заплатите

Много от медицинските специалисти се разграничават от този протест, тъй като исканията на КНСБ се различават от тези, поставяни от съсловните организации

Нови обещания за допълнителни пари за здравеопазване дойдоха след спешна среща в Министерския съвет между вицепремиера Томислав Дончев и лидера на КНСБ Пламен Димитров. Те разговаряха, докато под прозорците на МС лекари и сестри протестираха, организирани от синдикатите. По-рано днес стана ясно, че много от медицинските специалисти се разграничават от този протест, тъй като исканията на КНСБ се различават от тези, поставяни от съсловните организации. Здравният министър Кирил Ананиев отиде при протестиращите и обяви, че допълнително в бюджета за догодина ще бъдат заложени 200 милиона лева за болнична помощ. За това решение говори и Пламен Димитров на брифинг в МС след срещата си с Томислав Дончев.

„Бъдеще за медиците днес“, “Здравните грижи – неразделна част от здравеопазването”, “Искаме решения на проблемите днес! Искаме бъдеще за медиците днес! Утре ще бъде късно”, казваха още с плакатите си хората на протеста. В друг се казваше: Искаме най-малко 900 лв. заплата за медицинските сестри.

„Ние искаме уважение, искаме достоен труд“, заявиха още медиците. Протестът им завърши след срещата на президента на КНСБ Пламен Димитров с вицепремиера Томислав Дончев.

По време на митинга протестиращите внесоха декларация с исканията си в Министерския съвет, като лично президентът на КНСБ Пламен Димитров я връчи на вицепремиера Томислав Дончев.

Сред среща между двамата стана ясно, че в проектобюджета за догодина ще бъдат заложени допълнителни над 200 млн. лева.

Настояването на синдикатите е парите да отидат за болничната помощ, като 70% от тях да са за заплати.

Пламен Димитров е убеден, че всички искания няма да се решат за 15 минути, но след срещата си тръгва умерен оптимист.

Анализът, който направихме през последните години, показва, че тези пари ще влезнат през увеличение на клиничните пътеки, допълни здравният министър Кирил Ананиев.

„Здравеопазването е в тежка криза. Критично се задълбочава дефицитът на лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабелитатори“, заявяват медиците в декларацията до кабинета.

В документа се настоява в Бюджет 2020 да се предвидят повече пари за подобряване на извънболничната помощ, Колективният трудов договор да стане задължителен за всички лечебни заведения, както и повече средства за издръжката на детското и училищното здравеопазване.

Близо 7000 медици излязоха на протест днес пред сградата на Министерски съвет с искане за достойно заплащане на техния тежък труд. Основното искане е минималната заплата в сектора да започва от 900 лева за професионалистите по здравни грижи в общинските болници; 950 лева за професионалистите по здравни грижи в университетските болници и съответно 1100 лева и 1200 лева начална стартова заплата за лекарите.