БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

МЕДИЦИНСКИТЕ РАБОТНИЦИ ПОЛУЧИХА ОТ ВЛАСТТА "НИЩО, НО ОТ СЪРЦЕ"

С маски, на които пише "няма да мълчим", десетки медицински сестри протестираха пред Министерски съвет

Двете най-важните искания са премахване на търговския характер на здравеопазването и възнаграждения от 2 минимални заплати.

Много малка част от медицинските сестри са получили обещаните 1000 лева за така наречената първа линия. Недоволството сред тях е много голямо, защото всички, които се грижат за всякакъв вид болни, са първа линия. Те имат и подозрения за харченето на големите частни дарения във връзка с коронавируса.
Фактите са съвсем различни от гръмките обещания на властта и въпреки всички протести - медицинските работници са получили "нищо, но от сърце".
Полицията буквално разиграваше медицинските сестри, като не ги допускаше до входа на Министерския съвет и акрая им каза: Елате утре, днес сградата не работи.

Иначе днес е Световния ден на медицинските сестри. Традицията датира от 1974 г. Денят е избран в чест на годишнината от рождението на Флорънс Найтингейл, английска медицинска сестра от 19 век, активна общественичка, която вярвала, че Бог ѝ е дал призванието да е медицинска сестра. Българските медицински сестри заявиха, че няма да празнуват, защото не са сестри, а бели роби. Те призоваха за смяна на системата, а не за ръкопляскане по балконите.