БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Медведев: Руските оръжия ще ударят всяка държава, която реши да арестува Путин

Медведев: Руските оръжия ще ударят всяка държава, която реши да арестува Путин

Решението на Международния наказателен съд ще доведе до по-нататъшно влошаване на отношенията със Запада

Всеки опит за арест от чуждестранни държави ще бъде разгледан като обявяване на война, заяви бившият президент на Русия Дмитрий Медведев.

Медведев, който беше президент между 2008 и 2012 г., прави все по-категорични изказвания откакто Путин изпрати войски в Украйна, многократно отправяйки ядрени заплахи, предаде АФП.

Късно в сряда той заяви, че руските оръжия ще ударят всяка държава, която предприеме действия да арестува Путин.
Припомняме, че на 17 март 2023 г., Камара II на Международния наказателен съд ("МНС") издаде заповеди за арест на две лица във връзка със ситуацията в Украйна: Владимир Владимирович Путин и г-жа Мария Алексеевна Львова-Белова.

След издаването на заповедта за арест Москва заяви, че тя е „безсмислена“ и „юридически нищожна“, поради факта, че „Русия не е част от Римския статут на Международния наказателен съд и не носи отговорност по него. Русия не си сътрудничи с този орган, а възможните „рецепти” за арест, които идват от Международния съд, за нас са юридически нищожни”, се казва в изявлението.

Самият Медведев вече заплаши МНС с ракетна атака, като заяви, че „всички се прекланят пред Бога и ракетите“, и че е „възможно да си представи удар с хиперзвукова ракета "Оникс" "от руски кораб по сградата на съда в Хага".

В изказването си от сряда вечерта, бившият руски президент заяви следното: "Нека си представим - ясно е, че това е ситуация, която никога няма да се случи - но въпреки това нека си представим, че се случи".

"Настоящият ръководител на ядрена държава пристига на територията на, да речем, Германия и бива арестуван. Какво е това? Обявяване на война на Руската федерация.", продължи той.

Медведев заяви, че ако това се случи, "всички наши средства, ракети и други, ще полетят върху Бундестага, в канцлерството и така нататък".

Медведев - който е заместник-председател на руския Съвет за сигурност - заяви, че решението на Международния наказателен съд ще доведе до по-нататъшно влошаване на отношенията със Запада.

Коментарите му дойдоха два дни след като Русия започна наказателно разследване срещу прокурора на МНС Карим Хан и няколко други съдии от МНС, заявявайки, че решението им е "незаконно".

В сряда законодателният орган на МНС заяви, че съжалява за "заплахите" срещу съда във връзка с неговата заповед.