БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

МЕЖДУНАРОДНИ РЕАКЦИИ ЗА ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО „ПЕТКОВ“

Отзвук и в международните медии относно гласувания вот на недоверие в парламента

Отзвук и в международните медии относно гласувания вот на недоверие в парламента.  Коментарите са единодушни и категорични, че падането на правителството хвърля България в политически хаос на фона на засилващата се инфлация и войната в Украйна.

Петков, 42-годишен студент от Харвард, който се закле да се бори с корупцията, зае силна проевропейска и пронатовска позиция, отбелязва „Ройтерс“ Агенцията смята, че премиерът няма да се откаже от завръщане на политическата сцена и цитира думите му, че "този вот е малка стъпка в много дълъг път". Сега страната е изправена пред възможни четвърти парламентарни избори от април 2021 г. насам, което заплашва получаването на милиони евро в европейските фондове за възстановяване.

Политически вълнения в България, правителството падна, това съобщи кореспондентът на АФП от София и добави, че вотът на недоверие е станал в условия на разногласия, засилени от войната в Украйна. Агенцията казва, че България, най-бедната страна в ЕС, сега е изправена пред риск от спирала на нови избори, след като българите проведоха три поредни избора миналата година - до сензационното влизане в политиката на проевропейския либерал Кирил Петков, решен да изчисти с корупция след десетилетие на противоречиво управление на Бойко Борисов.

Сътресенията в България се задълбочават, след като премиерът губи вот на доверие, коментира Блумбърг.

Водещото американско издание „Вашингтон Пост“ се притеснява, че Вотът на недоверие може да затрудни процеса на разширяване на Европейския съюз.

Евронюз напомня, че нито една от българските партии няма абсолютно мнозинство в парламента. Ако новото коалиционно правителство не бъде сформирано, ще се проведат нови избори от другата страна.

В информацията си за вота на недоверие руската агенция ТАСС разкритикува изказването на Петков, който обвини освен опозицията и руския посланик за провала на правителството.

Македонската преса отбелязва, че макар и правителството на Петков да е свалено, той се готви за реванш на следващите избори – с повече министри от неговата партия в правителството.