БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" отново ще радва гостите на Созопол

Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" отново ще радва гостите на Созопол

От 7 до 10 август 2020 г. улиците на древния морски град отново ще се превърнат в сцена за различните театрални жанрове като куклен театър, пантомима, клоунада, буфонада, театър на предмета

Първото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър „ Арлекино и Марионета“ през юни 2019 г. предложи на жителите и гостите на гр. Созопол разнообразна програма с участието на професионални български и чуждестранни театрални формации като Московски куклен театър и Призма театро (Италия/Франция). Майсторът на Комедия дел Арте – прочутият италиански режисьор Карло Бозо, бе специален участник в програмата на събитията.

Изключителният зрителски интерес към фестивалните изяви ни дава основание да продължим напред, към новото, второ издание на  "Арлекино и Марионета", организирано, отново, от Театрална къща „Мариета и Марионета“ в партньорство с Община Созопол и продуценстка компания „Интернешънъл филм сървиз“. От 7 до 10 август 2020 г. улиците на древния морски град отново ще се превърнат в сцена за различните театрални жанрове като куклен театър, пантомима, клоунада, буфонада, театър на предмета. Почти всички изяви ще се проведат на ОТКРИТИ СЦЕНИ в Созопол. Фестивалната програма включва парадно шествие по улиците на Стария град, както и артистично творческо ателие.

Всички основни и съпътстващи събития са с ВХОД СВОБОДЕН, предназначени за най-широк кръг зрители – деца и родители, туристи, любители на театъра, жители на града. Комедия дел арте, пантомимата, клоунадата, буфонадата, кукленият театър са създадени именно като „народни“ театрални жанрове, които забавляват масовата публика и са интересни за малки и големи. Спектаклите се вписват по естествен начин в градската среда - калдъръмените улички, архитектурни паметници и антични крепости на Стария Созопол.

Постоянни сцени на фестивала ще бъдат: Амфитеатърът в центъра на Стария град,  дворът на Градската художествена галерия, дворът на Етнографския музей на Созопол, както и сцената на НЧ „ Отец Паисий“.

В програмата на тазгодишното издание ще бъдат включени 11 български спектакъла на 8 професионални държавни и частни културни организации. Планирали сме през следващата година културен обмен между театрални трупи от различни страни - не само от Европа, но и от целия свят.

По думите на маестро Карло Бозо, международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" се вписва изключително хармонично в атмосферата на древния град. Благодарение на географското си местоположение, природни дадености и най-вече – богато историческо наследство, Созопол би могъл да продължи своята мисия на културно средище и би могъл да се превърне във "втори Авиньон" – емблематичен летен център на театралното изкуство.