БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

МЕЖДУНАРОДНИТЕ МЕДИИ ЗА ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Европейски и световни агенции и издания следят от близо как българите се запътват към урните, за да гласуват за втори път за парламент в рамките само на три месеца

Една от водещите световни медии - "Ройтерс" разказва, че БЪЛГАРИТЕ ГЛАСУВАТ ЗА ВТОРИ ПЪТ ТАЗИ ГОДИНА НА ФОНА НА ГНЯВ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА. Гражданите на страната решават дали протестните партии ще успеят да сформират ново правителство, което да сложи край на десетилетието политическа доминация на Бойко Борисов.

В репортажа си за изборите канал Евронюз допуска Борисов да има минимална възможност да се върне на премиерския пост, но коментира, че обществото в мнозинството си отхвърля него и неговата партия ГЕРБ.

Руските и украинските медии също следят гласуването в България. ОфициалнАТА ТАСС излиза С мнение, че изборите ще са оспорвани, но след тях, досега управляващата партия ГЕРБ гарантирано ще остане в изолация. В момента всички политически обединения отричат възможността да си сътрудничат с партията на Бойко Борисов.

Катарският телевизионен канал Ал Джазира също е категоричен, че ГЕРБ, ударена от антикорупционните протести миналото лято и от скандалните разкрития за финансови злоупотреби, няма да намерят партньори за управление. От последните избори насам бившият бодигард Борисов с черен колан по карате е претърпял поредици от удари вариращи от шокиращи разкрития за неговото управление до това, че дори американските партньори са наложили санкции върху приближени на него лица по Закона Магнитски.

Френският телевизионен канал Франция 24 смята, че на тези избори българите се опитват да разбият политическата безизходица, в която се намират в момента. Съгласен с това е канал Италия 24, но там смятат, че са напълно възможни и изненади.

С изненадващо голямо внимание унгарската преса наблюдава изборите в България. Това обаче си има своето обяснение - догодина в страната ще има избори, като опозицията се е обединила в широк блок срещу управляващия от десетилетие премиер Виктор Орбан. Така унгарското аналитично издание Портфолио се чуди дали и в България ще има обединение за слагане на край на настоящия политически модел.

Ежедневникът Мадяр Немзет обръща внимание на скорошното интеврю на Слави Трифонов, където шоуменът и политик критикува непокорния пред брюкселските бюрократи Виктор Орбан. „Нашият премиер стана тема на предизборната дискусия в България“, излиза със заглавие вестникът.

Списание Мадяр Ханг разказва, че на тези избори се решава съдбата на „Спящият премиер с пищова и кюлчетата“. Изданието припомня всичките скандали около Бойко Борисов от прословутите снимки, до скандала с Пилетата и настоящите покупки на гласове и така обяснява, че на тези избори Българите ще изметат своя премиер.

Лявото унгарско издание Непсава излиза със Заглавие – Последния шанс на Борисов. Днешните избори се смятат за последния му шанс да се върне на кадифения стол. Според унгарската медия възможността за това е микроскопична и ако Борисов си замине, България отваря нова глава в историята си.