БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Military Watch: Бойните загуби на F 16 в Украйна могат да унищожат репутацията на изтребителя

Military Watch: Бойните загуби на F 16 в Украйна могат да унищожат репутацията на изтребителя

Холандия и Норвегия са водещи защитници на доставката на F-16, докато Франция се съгласи да осигури обучение на украински пилоти

След месеци на молби на украинското правителство западните страни да му доставят изтребители F-16, Съединените щати бяха подложени на нарастващ натиск от европейските си съюзници да одобрят прехвърлянето на самолетите на украинските военновъздушни сили. F-16, въпреки че в момента е заменен от по-новото пето поколение F-35, от десетилетия е основният изтребител, използван в голяма част от НАТО, както и от ключови американски съюзници извън Европа, като Южна Корея и Израел, и се смята за най-подходящ западен изтребител за Украйна поради големия брой, в който се предлага, както и по-ниските му оперативни разходи и нужди от поддръжка в сравнение с алтернативи като Eurofighter или F-18. 

След като Великобритания водеше западния свят последователно в ескалирането на видовете въоръжения, които бяха доставени на Украйна, включително като първата, която се ангажира да предостави крилати ракети с голям обсег, западни танкове и дори боеприпаси с обеднен уран , британският министър-председател Риши Сунак продължи тази тенденция, като настояваше особено силно за доставките на F-16. Страната също се открояваше, заедно с Полша, по степента, в която беше готова да разположи боен персонал на фронтовата линия, за да ангажира активно руските сили в ранните етапи на войната.

Други европейски страни, особено Холандия и Норвегия, също са водещи защитници на доставката на F-16, докато Франция се съгласи да осигури обучение на украински пилоти. Съобщава се, че множество европейски държави са оказали нарастващ натиск върху Съединените щати да одобрят трансферите на F-16 в Украйна, тъй като дори и да не са от американските запаси, F-16, експлоатирани в чужбина, пак се нуждаят от разрешението на Вашингтон, за да предоставят собствените си самолети на трета страна. 

Очертаващото се  изчерпване на наземната противовъздушна отбрана на Украйна, много ограниченият капацитет на Запада да ги попълни и нарастващия натиск, който руските военновъздушни сили успяха да упражнят на бойното поле, бяха факторите, стимулиращи поддръжниците на Киев да настояват за надграждане на военновъздушните си сили с по-голяма спешност.

Според съобщения от множество американски източници, сред които New York Times , Съединените щати са блокирали европейските си партньори да обучават украински персонал на F-16, въпреки че Холандия и Норвегия са склонни да доставят своите по-стари самолети на украинските ВВС. Вероятна ключова причина за несъответствието в американските и европейските позиции е, че Съединените щати все още имат много голям дял в програмата F-16, не само защото изтребителят ще продължи да формира гръбнака на ВВС на САЩ в продължение на десетилетия, но и защото продължава да предлага модернизирани варианти на самолета за износ за стотици милиони долари  всеки един изтребител. 

За разлика от САЩ  Великобритания и Франция не експлоатират F-16, докато Норвегия, Холандия и други европейски оператори са близо до пълното премахване на този клас от експлоатация, за да ги заменят с F-35 – като Норвегия стана първата, която постигна това през януари 2022 г. Следователно, ако F-16 бъдат разположени в Украйна, САЩ ще поемат основния риск. Не само има възможност изтребителят или неговите технологии да попаднат в руски ръце, тъй като друго западно оборудване има в значителни количества, но има и много по-голям шанс изтребителите да претърпят значителни загуби както при удари по техните летища, така и в бой въздух-въздух, което би било голям удар върху репутацията на F-16. 

F-16 е лек еднодвигателен изтребител, който е проектиран през 1970 г. като по-лек и по-евтин аналог на тежкия F-15, който формира елита на ВВС на САЩ. Срещу руските военновъздушни сили има много голяма вероятност класът да има само много ограничена оцеляване поради липсата на способности за стелт и ограничената му способност да се противопостави на най-добрите тежки самолети в руския флот като Су-35, МиГ-31 и Су-57. 

Двубоите въздух-въздух вероятно ще бъдат много едностранчиви и свалянето на F-16 би допринесло значително за престижа на руските ВВС и техния отбранителен сектор - който съвсем наскоро, на 16 май, унищожи най-добрата система за противовъздушна отбрана на НАТО с голям обсег на действие Patriot. 

По-новите варианти на F-16, а именно моделът Block 70/72 , биха могли потенциално да се справят с някои от по-новите руски изтребители. Но проблемът при тях е, че има произведени много малко бройки - едва колкото една ексадрила. Много високата цена на тези нови F-16,  над 120 милиона долара всеки, също прави доставката им вероятно непосилна, тъй като техният малък мащаб на производство и голямото изоставане от поръчки основно от Тайван ефективно изключват това.

По-старите F-16, които разчитат на остарели радари и нямат достъп до нови поколения ракети като AIM-120D, вероятно ще се справят зле, ако бъдат разположени в Украйна, дори ако могат да се сблъскат с руски самолети 1:1 и да не страдат от големи числени недостатъци. Заплахата от руски ракетни системи земя-въздух с голям обсег, които дори от бази в Беларус са демонстрирали способността да свалят изтребители от четвърто поколение над самата столица Киев, биха ограничили още повече способността на F-16 да работят поради липсата им на способности за стелт режим. 

В резултат на това Съединените щати могат да загубят много от прехвърлянето на своите F-16 в Украйна във време, когато бъдещите поръчки за този клас вече са под въпрос и репутацията на техните военновъздушни сили е критична, особено на театри като Източна Азия. Приоритетите на нейните европейски съюзници, които винаги са били по-фокусирани върху Русия, често са били много различни. 

Източник: Military Watch