БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Military Watch:   Patriot е загубил всички ракети, докато се е опитвал да свали "Кинжал"

Military Watch:   Patriot е загубил всички ракети, докато се е опитвал да свали "Кинжал"

От системата за противовъздушна отбрана Patriot са били изстреляни 32 ракети прехващачи на стойност около 96 милиона долара

Американски зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) "Пейтриът" е загубил всичките си боеприпаси, докато се е опитвал да свали руска хиперзвукова ракета "Кинжал" над Киев. Това съобщи в четвъртък американското списание Military Watch , позовавайки се на западни източници.

Според тях от системата за противовъздушна отбрана Patriot са били изстреляни 32 ракети прехващачи на стойност около 96 милиона долара, но нито една от тях не е достигнала целта.

На 16 май Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи , че руските въоръжени сили са поразили система за ПВО "Пейтриът" в Киев с удар с хиперзвукова ракета "Кинжал". На 18 май Пентагонът излезе с изявление , че доставената в Украйна система е напълно ремонтирана и е в изправност.

В момента украинската армия разполага с две системи за противовъздушна отбрана Patriot. Единият от тях е прехвърлен от САЩ, вторият - съвместно от Германия и Холандия. Кой от тях е бил ударен от Руската федерация, все още не е известно, отбелязва телевизионната компания CNN . Цената на една такава система е около 1 милиард долара, всяка ракета за нея струва около 3-4 милиона долара.