БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Мирела Демирева остана девета в Европа

Мирела Демирева остана девета в Европа

Тя преодоля 1,86 м

Българското участие на Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен завърши. Мирела Демирева се нареди на девето място в скока на височина, след като преодоля 1,86 м. Сребърната олимпийска медалистка от Рио де Жанейро 2016 скочи от първи опит 1,82 м и 1,86 м, но 1,90 м се оказаха непосилни за нея, въпреки че в третия си опит тя беше близо до успех.  Демирева раздели деветата позиция с още три състезателки, сред които и две големи имена. Също с по 1,86 м завършиха сребърната световна медалистка от Лондон 2017 Юлия Левченко (Укр), третата от Световното в Юджийн през миналия месец Елена Валортигара (Ит) и Татяна Гусин (Гър).
Това беше четвърти европейски финал за Мирела Демирева на открито. 32-годишната българка беше осма в Хелзинки през 2012 година, а но последните два континентални форума в Амстердам през 2016 и Берлин през 2018 г. спечели сребърни отличия.
Двукратната сребърна медалистка в скока на височина от световни първенства на открито и планетарна шампионка в зала от тази зима Ярослава Магучих спечели и европейското злато в Мюнхен. 20-годишната украинка, трета от Олимпийските игри в Токио 2020, се наложи със скромния резултат от 1.95 метра. Магучих преодоля тази височина от първи опит, което й отреди златото. Това е най-слабият резултат, с който се печели европейска титла на открито при жените, от 1974 г. насам.
Представителката на Черна гора Мария Вукович взе среброто също с 1.95 м, но тя преодоля височината в своя трети опит.
17-годишната сръбкиня Ангелина Топич, трета от Световното за девойки под 20 години в Кали по-рано през сезона, спечели първия си медал на голям форум при жените. Дъщерята на Драгутин Топич се пребори за бронза с 1.93 м, които преодоля от първи опит.
България се представи с шестима атлети и имаше трима финалисти на Европейското. Освен Демирева, сред най-добрите 12 на континента се наредиха Тихомиир Иванов (осми в скока на височина) и Александра Начева (единадесета в тройния скок).