БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

МНОЗИНСТВОТО ОТ СЪРБИТЕ СА ПРОТИВ ВЛИЗАНЕ В ЕС

МНОЗИНСТВОТО ОТ СЪРБИТЕ СА ПРОТИВ ВЛИЗАНЕ В ЕС

91% от анкетираните са категорично против присъединяването към НАТО

Повече от половината сръбски граждани, участвали в последното социологическо проучване са против присъединяването на страната към Европейския съюз, а 91% от анкетираните са категорично против присъединяването към НАТО. Допитването е извършено от независимата организация "Нов трети път" и с подкрепата на Националния фонд за демокрация между 13 и 19 юни. То обхваща 1285 участници.

Против влизането на Сърбия в ЕС се обявяват 52 процента, а 72% от анкетираните се обявяват против налагането на санкции срещу Русия. 59% смятат, че санкциите вредят повече на Запада, отколкото на Русия. 41% от гражданите смятат, че причината за руската инвазия в Украйна е желанието на НАТО да се разшири на Изток, а други 16% посочват, че причината е „денацификацията и демилитаризацията“ на Украйна. 59% от гражданите обвиняват западните страни за конфликта.

Сред световните лидери най-висок рейтинг сред сърбите имат китайският лидер Си Цзинпин, руският президент Владимир Путин и унгарският министър-председател Виктор Орбан. Държавите са подредения в следната положителна класация: Русия, Китай, Унгария. Френският президент Еманюел Макрон е в средата на списъка, а президентът на САЩ Джо Байдън и бившият британски премиер Борис Джонсън, както и техните държави, са на опашката по популярност.