БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Мнозинството преодоля президентското вето за F-16

Мнозинството преодоля президентското вето за F-16

"За" ратификацията бяха 91 депутати от ГЕРБ, 11 от "Обединени патриоти", 24 от ДПС и двама независими

Президентското вето върху сделката за покупката на 8 изтребители F-16 беше отхвърлено от мнозинството. Това  окончателно отвори пътя за финализиране на процедурата и покупката на новите изтребители. "За" ратификацията бяха 91 депутати от ГЕРБ, 11 от "Обединени патриоти", 24 от ДПС и двама независими. "Против" договорите гласуваха общо 73-ма народни представители, от които 61 от БСП, шестима от "Воля", шестима от "Обединени патриоти".  Трима се въздържаха. В дебатите по президентското вето върху ратификацията на четирите договора за покупката на F16 Block 70, оборудване и услуги, от БСП ги определиха като договори на "безусловна капитулация", неизгодни, акцентирайки в аргументите си върху цената.

Припомняме, че президентът Румен Радев върна за ново обсъждане международните договори. Сред мотивите  му са, че  липсва обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание. Ратификацията бе приета на първо и второ четене на 19 юли.

Дебатите по отхвърляне на президентското вете беше предавано "на живо" по Българска свободна телевизия. Можете да гледате целия запис на дебатите на адрес:

https://www.facebook.com/bstv.bg/videos/2355434951396495/