БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Мощно земетресение разтърси Албания, жертвите вече са четири

Мощно земетресение разтърси Албания, жертвите вече са четири

Магнитудът на труса е бил 6,4 по Рихтер. Земетресението е станало на 30 километра северозападно от столицата Тирана

Броят на жертвите от силното земетресение в Албания днес нарасна на четири, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на отговорни представители. Около 150 души бяха ранени при труса. Няколко сгради рухнаха, а под руините има затрупани граждани.

По данни на американския Геофизичен институт магнитудът на труса е бил 6,4. Земетресението е станало на 30 километра северозападно от столицата Тирана на дълбочина от 20 километра.

Властите съобщиха за поредица от вторични трусове и призоваха гражданите от най-засегнатите райони да не влизат в сградите.

В Албания засега се говори за значителни щети, посочва Франс прес, като цитира Албана Каджахай, говорител на министерството на отбраната. Съобщава се за триетажен хотел в Дуръс, който е рухнал, както и за друга сграда в центъра на града, която е била силно повредена. АП съобщава за рухнал ресторант в същия град. Щети има и в Тумана, на около 30 километра северозападно от Тирана, допълва Франс прес.

Има данни за около 50 леко ранени, които са отишли в спешните отделения в Тирана, предаде Франс прес, като се позова на говорителката на албанското министерство на здравеопазването Огерта Манастерлиу.

Трус с магнитуд 6,4 и мощни вторични трусове разтърсиха Албания тази нощ, пише Ройтерс. Епицентърът на земетресението е бил на 34 километра западно от столицата Тирана, под повърхността на Адриатическо море.

Трусът се е усетил силно и в Италия.

Земетресението удари малко преди 4 часа сутринта местно време и хиляди паникьосани хора изтичаха по улиците от клатещите се сгради. 

В Скопие, Прищина и Подгорица също има сигнали, че са усетили земетресението, макар и по-слабо.

Най-силният вторичен трус беше с магнитуд 5,3 и беше регистриран около 6 минути след първия.

Това е второто силно земетресение в Албания в последните два месеца.  Трусът с магнитуд 5,6 на 21 септември повреди повече от 500 къщи. Тогава министерството на отбраната каза, че това е било най-силното земетресение в Албания в последните 30 години.

Трусът е усетен и в София по високите етажи. Силата на труса, усетен в София е бил около 2 по Рихтер. 

Около 10 души от град Дуръс са затрупани под рухнал жилищен блок, пише сайта Ляйми фундит. Срутилият се блок е 6-етажна сграда, построена през 1994 г. Почти всички граждани на македонския град Дебър напуснаха домовете си и бяха по улиците на града след мощното земетресение в съседна Албания, съобщава държавната информационна агенция в Скопие.

 

Трусът предизвика паника сред хората и по-специално сред живеещите по високите етажи. Всички те напуснаха жилищата си и бяха по улиците на Дебър близо два часа. Част от тях заминаха при свои близки в съседни населени места. Земетресението продължи около 30 секунди, се казва още в информацията. Дебър се намира в най-западната част на Македония, недалеч от албанската граница.

От българското външно министерство съобщиха, че към този момент няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания.

По данни на българското посолство в Тирана електричеството и интернет връзката е прекъсната на много места в страната. В мисията ни е сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие. Не са постъпили данни за пострадали български граждани или за загубена връзка с наши сънародници в Албания. В страната е създадена консулска група за взаимопомощ и информация, към която също не са постъпили данни за пострадали граждани на други държави.

Земята не утихва. След 8 ч. сутринта стават нови земетресения. Най-силното от тях отново е в Адриатическо море, край Дурас. Силата му е 5,4 по Рихтер, а епицентърът - на 27 км северно от Дурас. Следват още четири по-слаби труса и пети, по-силен - с магнитуд 4,6 по Рихтер. Епицентърът е на 23 км северно от Дурас. Той е последван от ново земетресение, 4.0 по Рихтер, станало в 9:36 ч. местно време в Адриатическо море на 16 км северозападно от Дурас.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Източник Новини.бг и БГНЕС