БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

МОСВ: Няма данни за замърсяване на българската акватория

МОСВ: Няма данни за замърсяване на българската акватория

МОСВ осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Прогнозата за северозападната част на Черно море до 6 юли се запазва благоприятна.  

МОСВ осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна. Последните данни от наблюдението не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента. Потенциалните замърсители циркулират в акваторията на Украйна.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг.

На 26 юни излязоха и резултатите от изследване на пробите, взети на 19 юни. Оценка на тенденциите, свързани с установеното състояние на водите, може да се направи след натрупването на данни от минимум четири измервания.

На 27 юни 2023 г. Басейнова дирекция „Черноморски район“ извърши пробонабиране от три пункта във вътрешните морски води. Първите резултати от изследванията се очакват в рамките на десет дни.

МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Радиационният фон в Одеска област е в норма, информира българското посолство в Киев. 

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, както и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Вчера, след сигнал от граждани за умряла риба, са взети проби от морската вода между Балчик и Каварна. Установено е, че няма източници на замърсяване и водата е бистра.

Няма данни за замърсяване и на румънската акватория на Черно море, става ясно от ежедневния доклад на Министерството на околната среда, водите и горите на Румъния, публикуван на сайта на ведомството. Оттам допълват, че не се наблюдават опасни или особени явления. 

БТА