БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

МРЪСНА СОФИЯ ПО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЯ (видео)

Кал, камъни и боклуци трябва да заобикалят гражданите решили да се придвижват с колела из града. Освен това те са принудени да дишат вдигналите се прахови частици.

Една от предприетите мерки от европейските и световни власти за справяне с разпространението на коронавирус е миенето и дезинфекцирането на улици. Това беше препоръчано и от здравните експерти. Оказва се, че мярката попада в плановете и на българските власти, а през уикенда кметът на София Йорданка Фандъкова увери българите, че столицата се мие и дезинфекцира след нейна заповед.

Наш екип реши да провери все пак дали това е така. Оказва се, че ключови столични булеварди в идеалния център на града тънат в мръсотия. На булевард Христо Ботев, една от основните артерии на София, ставаме свидетели на боклуци и мръсотия. Шахтите, които трябва да отвеждат дъждовната вода или тази, с която са мити улиците, са задръстени от кал. Утайка има и под паркиралите автомобили. Веднага след потеглянето на колите тя се озовава на пътната настилка. Видимо е, че булевардът не е мит, камо ли дезинфекциран. И то от дълго време.

Друг ключов булевар - Мария Луиза, камъчета и прахоляк пък се виждат по цялата улица. Калните локви също не са изключение.

Решаваме да проверим малките улици из центъра. На близо вековната павирана настилка се натъкваме на фасове, бъркалки за кафе, сламки и всевъзможни други малки боклуци. И тук вода и четка не е имало със сигурност.
Спираме се на Женския пазар, пешеходна зона, от където много софиянци пазаруват хранителните си продукти. Гледката не е по-различна. Гражданите на столицата и посетителите на пазара се разхождат сред фасове, прахоляк и мръсотия.
Проверяваме и велоалеите в София. Една от тях, на бул. Витоша е в окаяно състояние. Изглежда, че лентата за колоездачи не е почиствана доста отдавна. Кал, камъни и боклуци трябва да заобикалят гражданите решили да се придвижват с колела из града. Освен това те са принудени да дишат вдигналите се прахови частици.

Положението е идентично и в жилищните квартали. Вътрешнокварталните улици в София са мръсни и осеяни с дупки. Произволно избираме кв. Хиподрума. Прах, камъни, кал. И тук няма и помен от миене и дезинфекция.
Припомняме, че по предложение на столичния кмет Йорданка Фандъкова за 2020г са насочени допълнителни 2 милиона лева за миене на улиците в града. Видимо е, че парите не отиват за миене и дезинфекция. Дори и във време на животозастрашаваща зараза.

А къде отиват?

За новините на БСТВ – Алекс Донев.


Автор: Алекс Донев
alex1_b22c957f342a9cc31edb26f3b2c66f34.jpeg