БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

МВФ РЕШАВА СЪДБАТА НА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА

Управителният съвет на МВФ е провел многочасови срещи с Георгиева и с американската правна кантора "Уилмър Хейл"

Управителният съвет на Международния валутен фонд решава в тези минути съдбата на управлявляващия си директор Кристалина Георгиева.
Това се случва в момент, в който представители на страните-членки на Международния Валутен Фонд пристигат във Вашингтон за годишните есенни срещи на фонда и на Световната банка.

Управителният съвет на МВФ е провел многочасови срещи с Георгиева и с американската правна кантора "Уилмър Хейл". Одиторите твърдят, че по времето, когато е била на висок пост в Световната банка, българката е оказала натиск върху служители да променят данни в полза на Китай.
Скандалът заплашва да засенчи годишни срещи на базираните във Вашингтон международни финансови институции, на които е планирано да бъдат обсъдени световната икономика, пандемията от новия коронавирус и въвеждането на глобален минимален корпоративен данък.
Кристалина Георгиева категорично отхвърля обвиненията. Франция и други европейски държави подкрепиха българката, докато Съединените щати и Япония искат нейната оставка.