БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

МВФ РЕШАВА СЪДБАТА НА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА

Управителният съвет на Международния валутен фонд обсъжда днес дали управителният директор на организацията Кристалина Георгиева ще запази поста си

Управителният съвет на Международния валутен фонд обсъжда днес дали управителният директор на организацията Кристалина Георгиева ще запази поста си. Тя е заплашена от отстраняване след скандала за неправомерното лобиране в полза на Китай, докато е била начело на Световната банка.

Георгиева се срещна с членове на борда на МВФ тази седмица за няколко часа и заяви, че одиторите от адвокатска кантора Уилмър Хейл са тълкували погрешно действията ѝ. Георгиева отхвърли констатациите, че тя и други високопоставени служители на СБ са притискали служители на банката да променят данни в полза на Китай.

Според агенция Ройтерс управителния съвет на Фонда иска да завърши процеса по разглеждане на обвиненията срещу Георгиева преди годишната есенна сесия на ръководните органи на МВФ и Световната банка, която започва следващата седмица. Американските медии обаче подчертават, че е малко вероятно членовете на борда да настояват за оставката на Георгиева преди есенната сесия.