БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

МВнР обяви за персона нон грата двама руски дипломати

МВнР обяви за персона нон грата двама руски дипломати

Двамата руски дипломати са обвинени в шпионаж

Двама руски дипломати са обвинени в шпионаж и българското външно министерство ги обяви за персона нон грата.

Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната.

По-рано през деня в МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

Досъдебното производство срещу руските граждани е спряно, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

В рамките на своята компетентност МВнР на Република България предприе необходимите действия съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Решението на българските власти да изгонят руски дипломати няма да остане без отговор, то също така уронва отношенията между двете страни, бе отговорът на руската държава.

"Демаршът на София за изгонване на дипломати на Руската федерация, разбира се, няма да остане без симетричен отговор от руска страна. Остава да съжаляваме, че по този начин се нанася съществена вреда на руско-българските отношения", каза пред журналисти в Москва председателят на комисията за международни отношения в Държавната дума Леонид Слуцки.  

Той коментира, че България е "попълнила списъка на държавите, раздуващи шпионски скандали срещу Русия".

Ето и Позицията на руското посолство в София:

"На 23 септември т.г. Пълномощният министър на Посолството на Русия в София беше поканен във Външното министерство, където му беше връчена вербална нота за обявяване на служители на Търговското представителство за "personaе non grataе" в съответствие с чл.9, пар.1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.

Доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им, не бяха представени.

Със съжаление сме принудени да констатираме, че безоснователно изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения.

Въпросните служители ще напуснат страната в посочения в нотата срок.

Руската страна си запазва право за ответни "огледални" мерки."

 Двамата изгонени дипломати са Сергей Николашин и Вадим Биков, предаде БНТ.

Те са подозирани за шпионаж и саботажи в български военни заводи, съобщава "По света и у нас", като се позовава на свои източници.

Данни на ДАНС сочели че двамата събирали нерегламентирана информация за сделката за новите бойни самолети F 16/Блок 70, както и за намеренията България да закупи бойни дронове.

Разследването е събрало и доказателства, които водят до обосновано предположение, че е възможно да са свързани и със зачестили странни инциденти в български военни заводи.