БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

МВР: СИГНАЛИТЕ ЗА КУПЕНИЯ ВОТ ЛАВИНООБРАЗНО РАСТАТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ

Органите на реда следят за купуване на гласове и битова престъпност

Продължават полицейски акции в различни градове в цялата страна. Органите на реда следят за купуване на гласове и битова престъпност. Вече има четирима задържани при спецакциите във Варненско. МВР предоставиха и обобщени данни за предприетите мерки в изборния ден.

"Цената на един глас расте, в тези избори варира обикновено между 50 и 100 лева. Вероятно тенденции за намаляване на избирателната активност, водят до повишаване на цената на гласовете". Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на брифинг, на който бе даден отчет на резултатите след проведени близо 100 полицейски операции на територията на цялата страна. Фокусът на акциите бе противодействие на купения вот.

На брифинга на МВР стана ясно, че в хода на тези повсеместни операции са били разкрити над 550 престъпления, образувани са над 420 досъдебни и бързи производства като по тях са задържани 446 лица, издирени 114 лица, обявени за обощодържавно издирване.

В столичния квартал "Христо Ботев" се проверяват 15 адреса във връзка със сигнали за купуване на гласове. Има задържани.

В Пловдивско също се провежда акция. Претърсват се няколко адреса, на които живеят хора, за които се подозира, че извършват търговия с вот. Полицаите проверяват и сигнали за битовата престъпност, наркоразпространението и лихварството. 

Специализирана акция се провежда и на територията на цялата Варненска област и на територията на област Стара Загора.

На територията на Районно управление Долна Митрополия са задържани 7 души, у които са намерени списъци с имена на хора, които ще се търсят вероятно във връзка с предстоящия вот.