БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

На 16 юни 1963 г. излетя в космоса първата в света жена-космонавт Валентина Терешкова

На 16 юни 1963 г. излетя в космоса първата в света жена-космонавт Валентина Терешкова

Родителите на Терешкова научили за полета й от новините. Тя им казала, че се подготвя за състезание по парашутни скокове

На 16 юни 1963 година от площадка номер 1 на космодрума "Байконур" излита ракетата-носител Восток 8К72К. Тя ще изведе в Космоса кораба "Восток-6", на борда на който се намира първата жена-космонавт, гражданката на СССР Валентина Владимировна Терешкова.

снимка: рекетата-носител Восток 8К72К

Като завършва седми клас Валентина е принудена да тръгне на работа в завод за гуми, след това - в текстилна фабрика. Но в сърцето ѝ остава непобедимият стремеж към небето и младата жена се записва в аероклуба на Ярославъл за парашутистка.Родената през 1937 г. Валентина Терешкова има тежко детство - отраства в семейство с три деца, а на три години остава без баща - той загива във финландската война.

През 1963 г. печели неофициален конкурс за първия набор космонавти и полита там, където преди нея са стигали само плъхове, кучета и мъже - в космоса. Тя прекарва в орбита почти три дни и се връща с титлата "Мис Вселена", която ѝ дава британският вестник Daily Express. 

снимка: Моменти от медицинските изследвания преди полета

През февруари 1962 г. Терешкова е избрана да се присъедини към космонавтите след конкуренция с повече от 400 други кандидати. Тя е една от петте жени, които са преминали през обучението за космонавти. Обучението включва изпитания в безтегловност, центрофуга и любимите за Терешкова 120 парашутни скокове.

Полетът на Терешкова не минава гладко. Наскоро първата жена космонавт разкри тайната, за която досега се пазеше мълчание от уважение към главния конструктор Сергей Корольов. Няколко дни след приземяването Сергей Корольов вика в кабинета си Терешкова и след проведен разговор с него тя запазва тайната за неспулуките при полета над 30 години.

Ето какво се случва в орбита: След извеждането на околоземна орбита на космическия кораб "Восток-6" инженерите от Центъра за управление на полета подават команда към Терешкова да корегира траекторията на "Восток". Но при ръчния опит за корекция космическия кораб реагира странно. Съществува реална опасност кораба да отлети с космическото пространство и Терешкова да загине. В началото инженерите на Земята обвиняват за проблемите Терешкова, като я обвиняват в недостатъчна подготовка, но истината се оказва друга. След направеното разследване след завръщането й на Земята се установява, че при сглобяването на системата за управление на ръчен режим е била сглобена с обърнати поляритети на контактите, така че корабът реагирал противоположно на ръчно подаваните команди. Терешкова е рискувала да потъне в дълбокия космос. За радост системата за автоматично управление е сработила безупречно и когато е настъпило времето за кацане оборудването заработва коректно и ориентира правилно кораба "Восток-6". Кацането преминава нормално и благополучно се завръща на родната Земя. Псевдонимът й за полета е "Чайка". Терешкова прекарва в орбита точно 2 дни, 22 часа и 50 минути, така тя става първата жена, летяла в Космоса.

Сега Валентина Терешкова освен Герой на Съветския съюз и генерал-майор от авиацията в отставка, е и професор и обществен деец.

На нейно име е наречен кратер на Луната, а малка планета под номер 1671 носи името "Чайка" - нейната позивна по време на полета. През 2000 г. Международната асоциация "Жени на годината" ѝ присъжда титлата "Жена на века" - "За ненадминати постижения в равноправието на половете".

Ето видео от подготовката преди полета и излитането на кораба "Восток-6": ВИДЕО

Нито една от избраните заедно с Терешкова други четири жени не е летяла след това. Въпреки плановете за други полети с участие на жени, минават цели 19 г., докато втората жена - Светлана Савитская, участва в космическа мисия.
След полета в Космоса Валентина Терешкова завършва с отличие Военно-въздушната инженерна академия "Н. Е. Жуковски" и се дипломира като инженер-космонавт през 1969-а. През същата година женската космонавтска група е разпусната. През 1977-а Терешкова защитава докторат по инженерство, автор е на над 50 научни работи, професор. Има военно звание генерал-майор от авиацията.

Ето и няколко любопитни факта от живота й:

На 22 януари 1969 г. тя оцелява при атентат срещу Леонид Брежнев, предприет от бившия съветски офицер Виктор Илин, стрелял погрешно по колата с космонавтите Георгий Береговой, Алексей Леонов, Адриян Николаев и Валентина Терешкова.

В Космоса, по нейни думи, тя се чувствала неудобно от тесния костюм и загубила апетит. Но спала добре и дори притеснила с тишината наземния екип дотолкова, че трябвало да я будят известно време.

Терешкова се приземява успешно на вода и макар да не било много приятно, тя се справила, защото подобни условия били включени в тренировките. На лицето си имала натъртване след приземяването, но за последвалите снимки то било скрито и скоро изчезнало.

Родителите на Терешкова научили за полета й от новините. Тя има казала, че се подготвя за състезание по парашутни скокове. След полета Валентина влязла за кратко в болница, което било скрито за обществеността от властите.

Валентина Терешкова е първата жена-генерал в Съветската армия, днес майка на една дъщеря и баба на две внучки. Любимата й планета е Марс и казва, че би летяла до там с еднопосочен полет.

На нейно име е наречен кратер на Луната, а малка планета под номер 1671 носи името "Чайка" - нейната позивна по време на полета. През 2000 г. Международната асоциация "Жени на годината" ѝ присъжда титлата "Жена на века" - "За ненадминати постижения в равноправието на половете".

снимка: Валентина Терешкова като депутат в руския Парламент

До днес Валентина Терешкова е първата и единствена жена със солов полет. Всички жени-астронавти след нея са летели в Космоса като част от екипаж.


Автор: Web редaктор - БСТВ
49461709_584883915282887_224421644762873856_n_98d09e1cca396d2647a1dbec45cf0733.png