БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

На 6 януари 1848 година в град Калофер се ражда Христо Ботев

На 6 януари 1848 година в град Калофер се ражда Христо Ботев

Ботев живее само 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело

Един от най-великите български поети и революционери – Христо Ботев, е роден на 6 януари 1848 в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева.

Ботев живее само 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. Октомври същата година с помощта на Найден Геров заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

Тогава прави и първите си поетически опити. Написва стихотворението "Майце си". На 15.04. 1867 година стихотворението е публикувано във вестник "Гайда" под редакцията на П.Р.Славейков.  

На 11 май,  празникът на Светите братя Кирил и Методий, Ботев призовава поробения си народ на бунт срещу чорбаджии и турци, след което се налага окончателно да напусне 
Калофер. Зимата на 1868 година прекарва в една запустяла вятърна мелница край Букурещ заедно с Васил Левски. Ботев е възхитен от способността на Апостола да преодолява лишенията и трудностите.

botev levski

В средата на българските революционери–емигранти Ботев се запознава с Хаджи Димитър и Стефан Караджа. През 1868 година се записва в четата на Желю войвода и тогава написва стихотворението "На прощаване". Ботев се изявява и като публицист. Пише статии, фейлетони, сатира.  Словослагател е в печатницата на вестник "Дунавска зора", под негова редакция излиза вестник "Зора".

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новия орган на революционната партия – в. “Знаме”.

През 1875 година заедно със Стефан Стамболов  издава стихосбирката "Песни и стихотворения".  

През май, 1876 година, след новината за Априлското въстание става воевода на чета от 200 момци, с които слиза от кораба Радецки, целува българската земя и тръгва към своята Голгота.

На 20 май 1876 г. е последният тежък бой – привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

Личността на Христо Ботев свързваме не само с Българското възраждане, но и с въжделението на българина към свобода на духа и достоен живот, основан на справедливост и равнопоставеност в обществото.

През краткия си живот Христо Ботев създава неголямо, но силно въздействащо творчество, с което растат и се възпитават поколения българи. В творчеството на Ботев е вграден силния му и непокорен човешки дух. Христо Ботев осъществява най-голямата си мечта – да отдаде живота си на освобождението на България от турско робство.

 

 

 

 


Автор: Web редaктор - БСТВ
49461709_584883915282887_224421644762873856_n_98d09e1cca396d2647a1dbec45cf0733.png