БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

На днешния ден преди 36 години българин изкачи Еверест

На днешния ден преди 36 години българин изкачи Еверест

Христо Проданов е първият български алпинист, достигнал "покрива на света"

„Аз съм на върхa!"

Тази фраза, която алпинистите от българската експедиция чуват по радиостанцията в 18:15 ч. местно време в базовия лагер, ознаменува цяла поредица от забележителни събития.

Христо Проданов не само става първият български алпинист, който изкачва Еверест, но успява да достигне върха сам - едва четвъртият алпинист в историята с такова постижение. При това без кислороден апарат. И то по най-трудния и дълъг път - западния склон, наричан още „Жестокия път”.

 

Снимка: Христо Проданов покорява Лхотце (8516 м) в Хималаите на 30 април 1981 г.

Българинът изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за този маршрут. Tой е и алпинистът, преодолял най-голяма денивелация за един ден. И освен всичко гореизброено, Христо Проданов е и първият човек, изкачил Еверест още през април - твърде рано за обичайните атаки на върха. 

Христо Проданов стъпва на върха твърде късно – в 18:15 ч. и престоява там прекалено дълго – цели 33 минути. Оставя там камерата си (впоследствие намерена от Николай Петков на 9 май). Слиза вече по тъмно, по собствените си стъпки – нещо, което нито един алпинист в света не е правил. Температурите спадат. Извилата се буря принуждава Христо Проданов да бивакува на открито, на височина около 8700 m. В „Зоната на смъртта“, без кислород остава на 20 април, 21 април и до последния си дъх на 22 април 1984 година. До последно българския лагер поддържа радиовръзка с него, като паметни ще останат думите проехтели по радиостанцията: „Ице, ти си голям мъж! Ти си българин! Не заспивай! Всичко е окей, към тебе тичат хора!“ . В отговор Христо Проданов,промълвява може би последните си думи: „Не съм далече! Не съм далече! Аз съм…гребена.“ ....

За съжаление Христо Проданов загива. Посмъртно е награден с орден и почетното звание „Герой на Народна република България“.

Фатално за него е, че за разлика от последвалите атаки към върха на свръзките между Иван Вълчев – Методи Савов и Николай Петков – Кирил Досков, Христо Проданов остава (а според някои избира да бъде) сам по пътя си нагоре. Сам ли? Не и когато в експедицията има човек като Людмил Янков!

„На Еверест смърт няма, има само сливане с мечтата”

Това казва Людмил за съдбата на Христо, който остава в световната история като първия алпинист, стигнал до Еверест в тежките условия на месец април. Никой преди него не е преодолявал без кислород най-трудния западен склон, известен още като Жестокия път.

Снимка: Част от членовете на експедицията „Еверест’84“, сред които и Христо Проданов

 

За едни походът му е безумие, безразсъдство, болна амбиция, която му струва живота, а за други – подвиг, гордост, величие за целия ни народ. Какво ли не се е изписало и изговорило през годините за Христо Проданов и българската експедиция „Еверест – 1984“.

Каквото и да е говори и пише факт е, че Христо Проданов завинаги ще остане в историята като Първия българин изкачил "Покривът на света" - Еверест!

 


Автор: Web редaктор - БСТВ
49461709_584883915282887_224421644762873856_n_98d09e1cca396d2647a1dbec45cf0733.png