БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

На косъм от сблъсък между американски и руски военни кораби в Арабско море

На косъм от сблъсък между американски и руски военни кораби в Арабско море

Руското министерство на отбраната обвини екипажа на USS Farragut, че съзнателно нарушава международните стандарти за безопасност

Пети флот на ВМС на САЩ публикува видео на сближаването на разрушителя USS Farragut с руски кораб в Арабско море, което Пентагонът нарече "опасно".
Кадрите, заснети от борда на американския разрушител, показват приближаването на два кораба при пресичащи се курсове.
 
По-рано руското министерство на отбраната обвини екипажа на USS Farragut, че съзнателно нарушава международните стандарти за безопасност на корабоплаването. "Екипажът на руския военен кораб е действал професионално, предприемайки маневра, която е предотвратила сблъсък с кораба на натрапника", подчертава военният отдел.
 
Представители на ВМС на САЩ заявиха, че екипажът на американскиякораб е дал пет кратки звукови сигнала, сигнализиращи за опасността от сблъсък, и са поискали промяна на курса.
 
Това не е първият подобен случай. През юни миналата година, крайцерът "USS Chancellorsville" от ВМС на САЩ рязко пресече курса на руския кораб за борба с подводници "Адмирал Виноградов", поради което беше принуден да извършва аварийни маневри.
 
Вашингтон обвинява за инцидента руските моряци. В същото време Москва подчерта, че действията на американския крайцер противоречат на правилата на морското корабоплаване и са откровено предизвикателни.
 
Източник: РИА Новости