БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

На втора инстанция: Осъдиха Десислава Иванчева на 8 години затвор

На втора инстанция: Осъдиха Десислава Иванчева на 8 години затвор

Биляна Петрова и Петко Дюлгеров бяха признати за виновни в искане и получаване на подкуп

Присъдата на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е намалена от 20 на 8 години затвор.

По делото за подкуп, искан от строителен предприемач, са намалени присъдите и на другите двама обвиняеми - Биляна Петрова- от 15 на 7 години, а Петко Дюлгеров - от 12 на 6 години затвор.

С какви мотиви реши това втората съдебна инстанция : Основният мотив на съдебния състав, съобщен съвсем накратко, беше, че наказанията, постановени от първоинстанционния съд, са били несправедливи и много високи.

Според съдебния състав до такава степен е бил опорочен съдебният акт, че се е наложила неговата отмяна и изчитането в съдебната зала на новата присъда. Според нея тримата са признати, че са поискали и получили подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Първата съдебна инстанция ги беше оправдала по получаването на подкуп и въпреки това беше постановила по-тежката присъда.

Съдът определи първоначално режим за изтърпяване на наказанията строг затвор, като ще бъдат извадени от наказанията им годините, почти две, в които те са били в ареста или под домашен арест.

Ще трябва да поемат разноските по делото, както и ще бъдат лишени от права за определен различен за всеки един от тях период от време.

Присъдите не са окончателни. Те отиват във ВКС, стана ясно още сега, тъй като тримата подсъдими и техните адвокати са категорични, че са невинни и че ще търсят тази справедливост от върховната съдебна инстанция.

Прокуратурата, която искаше много по-тежка от първоначалните наказания, също смята да търси реванш във ВКС.

Източник: БНР