БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Най-старият Кубански казашки хор с турне у нас

Среща с главните солисти Виктор Сорокин и Евгения Попова

Ансамбълът се състои от 250 души - певци, танцьори, музиканти и солисти. Някои от тях посетиха България месец преди турнето си, за да я опознаят. Ние се срещнахме с главните солисти Виктор Сорокин и Евгения Попова на най-стария руски хор-Кубански казашки хор.

"Много е трудно да се съхрани толкова голям хор с толкова голяма история, но това зависи от всеки един от нас, защото всеки от нас влага всичко от себе си, за да се запазят тези неща, но основната заслуга на нашият хор това е нашият ръководител, който прави всичко възможно да съхраним това, което имаме.", казва Виктор Сорокин. 

Кубанският казашки хор е най-старият музикално-танцов ансамбъл на Русия с 208-годишната си история. Затова можем да кажем, че е своеобразен феномен. Ансамбълът пази, развива и пренася богатите певчески и танцови традиции на Кубанския край. В репертоара му се съхраняват над 4000 произведения от различни епохи.

"Нашето основно достойнство е да запазим това, което имаме. Това е едно основно качество, което ни помага да работим в този колектив. И освен това ние правим всичко възможно да запазим всички традиции , които създадохме за да можем да ги подарим на хората.", споделя Евгения Попова. 

През юни месец Кубанският казашки хор ще посети 5 български града. Казаците ще обиколят най-големите български градове-София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив. Te приветсваха своите почитатели и отправиха поздрав към всички българи за днешния празник.


Автор: Варсен Такворян
varsen_7da35cafbdc0ceb9b32176a1cc551848.jpeg