БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НАКАЗАТЕЛЕН БЮДЖЕТ 2020 ЗА СОФИЯ- ВСИЧКО ЗА ГЕРБ, НИЩО ЗА ОПОЗИЦИЯТА

След като Столична община суровака софианци с по-високи данъци за Нова година, сега ГЕРБ поднесе още една изненада на столичани. Този път като намали бюджета на районите, където ГЕРБ загуби местните избори и кметовете са от други политически сили.

Пореден пример за справедливост по герберски. В края на миналата година кмета на София Йорданка Фандъкова обясни, колко е логично, колкото си по-беден да плащаш по-високи данъци. Сега пак се мери с двоен аршин, но не по социален признак,а по политически. Защото бюджетът за София расте с 7 милиона лева, но за всички. Ако софийски избиратели се опълчат на ГЕРБ и предпочетат за районен кмет представител на опозицията пред кандидата на управляващите, районът ще си понесе последствията. Това ще стане като се свият парите за инвестиции, които централната власт в столицата, която е под тоталния контрол на партията на Борисов, ще отпусне на непокорния квартал.

Капиталовата програма на Столичната община за т.г., която се гласува заедно с бюджета, показва, че в районите, които миналата година смениха кметовете на ГЕРБ с хора от БСП, „Демократична България“ или с независими, имат общ проблем – инвестициите за облагородяване на зоните им са силно орязани или направо замразени. Така логично от БСП и Демократична България заявиха, че няма да подкрепят новата финансова рамка, защото в нея не са заложени повече пари за районите, което пък очакват жителите.

„Бюджетът е следизборен, след рекордния предизборен бюджет, който показва липсата на амбиция и желание да се справим с проблемите, за които говорихме толкова дълго по време на самата предизборна капания. По начина на неговото разпределение и приоритизиране на края на годината няма да осъмнем с някой напълно решен проблем, който вече влачим десетки години“, заяви Калоян Паргов, лидер БСП-София.

След почти десетгодишна пълна хегемония на ГЕРБ миналия октомври половината от 24-те района на столицата изгониха дотогавашните си кметове от управляващата партия и избраха нови лица. Коалицията „Демократична България“ спечели 8 кметски стола, БСП взе район „Изгрев“, а избирателите в „Младост“, „Панчарево“ и „Кремиковци“ подкрепиха независимите арх. Стефан Стефанов, Николай Гюров и Лилия Донкова.

А ето и пример за тенденциозното рапределние на средствата от бюджета: В плана за 2020 г. са заложени 36 млн. лв. за работа по 26 училища и градини в София. Без една всички те се намират в райони на ГЕРБ - "Красна поляна", "Надежда", "Връбница", "Илинден". Единственото изключение е заложеният ремонт на Френската гимназия, намираща се в "Средец", на който кмет е Трайчо Трайков от "Демократична България".

Кметът на "Лозенец" Константин Павлов заяви, че районът му е кандидатствал с проекти за няколко детски и учебни заведения и че от списъка е изпаднало всичко без неотложния строеж на училище в новия квартал „Кръстова вада“, която се изгражда вече няколко години.

„Разбира се темата за детски градини, която ни вълнува повече от 10 години, и все още е трайно нерешен проблем, има нужда от ударни инвестиции за нови сгради. Ще предложим и за кварталите „Люлин“ и „Младост“ да има две нови функционални зали, които от години предлагаме, за да можем да децентрализираме развитието и на културата и на спортните мероприятия, които предимно се концентрират в центъра“, коментира Калоян Паргов, лидер на БСП-София.

За дисбалансите в новия бюджет на София първи алармира независимият кмет на „Младост“ арх. Стефан Стефанов. На две поредни гласувания за кмет 120-хилядният квартал отхвърля кандидатите на ГЕРБ и предпочита техни опоненти, като победата на Стефанов м.г. бе пример за наказателен вот срещу депутата от управляващата партия Мария Илиева. Впоследствие обаче централната власт в София отреди вторият по численост район на града да получи само 1 млн. лв. от над 470 млн. лв., предвидени за инвестиции в града.

Преди дни и жителите на район „Панчарево“, на който кмет е също независимият Николай Гюров, обявиха протест днес пред сградата Столичната община с настояване за отпускане на повече пари за селата в състава на района.