БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

НАП ИЗТРИВА КОЛОСАЛНИТЕ 20 МЛРД. ЛВ.КАТО "НЕСЪБИРАЕМИ"

НАП ИЗТРИВА КОЛОСАЛНИТЕ 20 МЛРД. ЛВ.КАТО "НЕСЪБИРАЕМИ"

Само преди дни съдът обяви, че НАП няма право да крие данни за несъбраните данъци

НАП смята да отпише 85% от несъбраните към 2017 г. данъци или около 20 млрд. лева. Това стана ясно от одита на Сметната палата на дейността на НАП по събирането на данъци, осигуровки и всички останали държавни вземания в периода 2013-2016 г. Размерът на несъбраните данъци е малко над половината бюджет на държавата.

Под обществен натиск Сметната палата възстанови важни данни от одита си, а няколко дни по-късно изненадващо изтри голяма част от съпътстващите таблици с информация за просрочените публични вземания и извършените мерки по тяхното събиране. Тогава обяснението бе, че заличаването се наложило, тъй като има данъчна тайна.

Само преди дни съдът обяви, че НАП няма право да крие данни за несъбраните данъци.

Към 2017 г. НАП има да събира колосална сума просрочени данъци и вноски - близо 20 милиарда лева. Още по-тревожно е, че 53% от тях са класифицирани като трудносъбираеми, а 32% - като несъбираеми. Това са задължения основно на фирми фантоми, на дружества с прекратена регистрация, регистрирани на името на клошари, покойници, социални слаби и т.н. Огромната сума включва вземания, установени с ревизионни актове, свързани най-вече с измами по ДДС