БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НАПРЕЖЕНИЕ: САЩ ЕВАКУИРАТ СЕМЕЙСТВАТА НА ДИПЛОМАТИТЕ СИ ОТ УКРАЙНА

Причината e предполагаемата руска заплаха срещу Украйна.

Съединените щати наредиха на семействата на служителите в американското посолството в Киев да напуснат страната заради предполагаемата руска заплаха срещу Украйна. Служителите, чиято роля не е от ключово значение също са получили разрешение да напуснат страната. Междувременно се извършва изтегляне и на дипломати от мисията на Великобритания в Киев. По-рано през деня върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че за момента Европейският съюз не планира изтегляне на семействата на своите дипломати от Украйна. Въпреки това Франция предприе тази стъпка.

Държавния департамент твърди, че "има информация за планирано от Русия значително военно действие срещу Украйна" и че положението в източната част на страната е непредвидимо с риск от изостряне. Държавният департамент също предупреди американските граждани да не пътуват до Русия.

Очаква се тази седмица Съединените щати да връчат на Русия в писмена форма своите притеснения за случващото се и варианти за деескалация след срещи между дипломати от двете страни. Администрацията на президента Джо Байдън уверява, че при каквото и да ново влизане на руски военни части в Украйна ще има бърза и сериозна реакция.

"Ясно даваме да се разбере, че ако Русия прехвърли военни в Украйна, отговорът ще бъде бърз, категоричен и единен", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Междувременно западът продължава да доставя оръжие на режима в Киев. Така в украинската столица снощи бяха докарани над 80 тона американско оръжие и муниции.

Активността се увеличава сред "ястребите" в конгреса на САЩ. Някои конгресмени настояват санкции да бъдат наложени срещу Москва дори преди евентуалното ѝ нашествие в Украйна. На свой ред конгресменът от Републиканската партия от щаба Тексас Майкъл Маккоур смята, че армията на щатите трябва да проведем съвместни военни учения в България, Румъния, Полша и прибалтийските страни, за да се демонстрира решителността на Вашингтон в Източна Европа.