БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Народното събрание на ГЕРБ гласува рокадите в кабинета

Народното събрание на ГЕРБ гласува рокадите в кабинета

Десислава Танева е новият бушон на скандалното министерство на ДПС

Парламентът гласува днес последните рокади в кабинета "Борисов 3". Мнозинството прие оставката на Румен Порожанов като министър на земеделието и храните и веднага след това назначи Десислава Танева на поста. 

Оставката на Порожанов бе приета със 121 гласа "за" и 5 "против". Срещу освобождаването му са гласували депутати от ДПС. По-късно от Движението обясниха, че гласували така, защото имали принципна позиция и са против "това правителство на националисти и популисти". Ако оставка и предложението за нов министър бяха подложени на гласуване поотделно, щяхме да бъдем "за" освобождаването на Порожанов и "против" назначаването на Танева, обясни Халил Летифов. 
От ДПС отрекоха Порожанов да е бил назначен по настояване на Делян Пеевски. Припомняме, че вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че оставката на министъра бе поискана със закъснение от Борисов, защото той не е назначен от него, а му е спуснат от други хора. От ДПС не виждали доказателства за това твърдение. В кулоарите на парламента депутати от "Обединени патриоти" отказаха да коментират дали Порожанов е посочен от ДПС. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче обясни пред репортерите, че "ДПС продължават да кадруват и дерибействат".
Новият министър на МЗХ Десислава Танева увери, че най-накрая официално ще бъде отстранена зам.-директорката на Фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова. Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере вчера, че уволнява Порожанов именно защото не я е отстранил от поста, въпреки че обеща това още преди две седмици. Името на Багдатова бе замесено в скандал с къща за гости. Телефонният й номер е вписан като лице за контакти в сайта на къща за гости, строена с европари.