БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

НАСА СЕ ЗАВРЪЩА НА ЛУНАТА

От Флорида изстрелват мощна космическа ракета, която трябва да изведе безпилотна капсула в орбитата на естествения ни спътник

НАСА отложи днешното изстрелване на космическата мисия "Артемис 1", която трябва да поднови американската програма за изследване на Луната. Планираше се от Флорида да изстрелват мощна космическа ракета, която трябва да изведе безпилотна капсула в орбитата на естествения ни спътник, но учените предупредиха за проблем в двигателя. Следващият опит за изстрелване ще бъде на 2 септември.

Петдесет години след мисията „Аполо“, мисията „Артемис 1“ трябва да стартира от космодрума Кейп Канаверал. Ракетата трябва да изведе капсулата „Орион“ с три манекена в окололунна орбита. Те ще проведат 6-седмичен тестов полет за измерване на вибрации, ускорение и радиация – една от най-големите опасности за хората в открития космос. Общо в капсулата са инсталирани повече от хиляда сензора.

Освен грандиозното шоу, което се очаква да привлече стотици хиляди зрители на космическото крайбрежие на Флорида, НАСА има желание да покаже напредъка, който е постигнала в усилията си да изпрати астронавти обратно на Луната.

"Нашият екип дълго и ентусиазирано говори за това, което правят, за това как подкрепят безрезервно тази програма и способността ни да се върнем на Луната, приземявайки хора отново там. Работил съм с много колеги, много по-млади от мен, виждал съм лицата им, чувал съм гласовете им и вълнението, което изпитват всеки ден. Те, както и всички други колеги от много други програми, свършиха отлична работа", заяви Джеф Сполдинг, НАСА.

В събота бяха регистрирани 5 мълнии в съоръженията на космическия център Кенеди на НАСА. От управлението гарантират, нито ракетата, нито капсулата са били повредени по време на съботната буря. Наземното оборудване също не беше засегнато.

Ако мисията „Артемис-1“ е успешна Следващата окололунна мисия с екипаж от астронавти ще бъде насрочена за 2024 година. А Целта на НАСА е да върне астронавтите на Луната с третия полет през 2025 г.