БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НАТО ОТХВЪРЛИ ИСКАНИЯТА НА РУСИЯ ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Официалният представител на военния съюз заяви, че Брюксел остава нащрек и продължава да оценява необходимостта от укрепване на източния фланг на Алианса

Прессекретарят на Организацията Оана Лунгеску заяви, че "цитирам" "Алиансът няма да се откаже от способността ни да се защитава, включително и чрез присъствието на войски в източните части". Руските искания са определени като неприемливо искане членове на НАТО да се разделят на такива от първа и втора класа. Допълнително алиансът отхвърля всякаква идея за сфери на влияние в Европа.

Около хиляда американски, 140 италиански и 250 полски военни са разположени в Румъния. Франция обяви, че е склонна да ангажира военните си в страната в рамките на евентуално увеличаване на присъствието на НАТО там.

България от своя страна има споразумение със САЩ за приемане в тренировъчен лагер на 2500 военни, като те могат да бъдат максимално 5000 в периодите на ротация на персонала.

Междувременно Русия обеща, че ще има "най-сериозни последици", ако Вашингтон продължи да пренебрегва поисканите от нея гаранции за сигурността.