БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НАВОДНЕНИЯТА В ЕВРОПА ПОЕМАТ НА ЮГОИЗТОК

Все повече страни се оказват в зоната на пълзящото на югоизток по континента бедствие

В Белгия е обявен траур за жертвите на опустошителното наводнение. В цялата страна в памет на над 30-те загинали беше обявена минута мълчание, като белгийският крал и министър-председател пристигнаха в сериозно пострадалия град Вервие.

В най-тежко засегнатата Германия, където загинаха 165 души, в момента се води разследване как се е стигнало до катастрофата. В страната се разгаря скандал около действията на длъжностните лица, които са пренебрегнали предупреждението на метеоролозите. Британският "Таймс" съобщава, че четири дни преди началото на наводнението на века, Европейската предупредителна система е подала тревога. В рамките на един ден вече е станало известно дори кои общини на Германия ще бъдат най-засегнати. сПОРЕД Пострадалите обаче изобщо не са получавали предупреждения за ПРЕДСТОЯЩИТЕ наводнения. Опозицията обвинява властите в некомпетентност и настоява за оставки, германският вътрешен министър от своя страна сочи с пръст местните власти.

Стихията пристигна и в Австрия вчера. Целият регион на Залцбург е под вода. Виена е наводнена. Някои метростанции е трябвало да бъдат затворени. Все още не се съобщава за жертви, но хиляди домакинства в най-засегнатите райони са останали без електрозахранване. На 40 километра от Виена, край Братислава нивото на Дунав е надхвърлило критични равнища. Властите обмислят евакуация на селищата по поречието на реката.

Проливни дъждове и гръмотевични бури и в северозападна Румъния тази нощ. Силният вятър е отнесъл покривите на къщи. Пречупени са дървета, прекъсната е електрическата мрежа.