БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

НАВЪРШВАТ СЕ 99 ГОДИНИ ОТ СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪЗСТАНИЕ, ВЗЕЛО БЛИЗО 6 ХИЛЯДИ ЖЕРТВИ

То е продължило осем дни и е потушено с особена жестокост през 1923 година

Навършват се 99 години от Септемврийското въстание – израз на политическата нестабилност и кризата на демокрацията в България след Първата световна война. То е продължило осем дни и е потушено с особена жестокост през 1923 година.

Септемврийското възстание от преди почти век е един връх на кръвопролитната гражданска война в България, в която загиват хиляди българи. Историци припомнят, че преди всичко то е извършено по заповед на Коминтерна. По това време Сталин иска да докаже на света, че има втора революционна вълна в Европа. В Москва решават да вдигнат две въстания. Едното е на Германската комунистическа партия в Хамбург, а другото е в България.

А, Димитър Благоев, създател на организираното социалистическо движение в България, е бил против въстанието, осъжда го и казва, че то е обречено. А армията изпълнява дълга си и потушава бунта. Има жестокости от двете страни. В Северозападна България са разстрелвани и заложници. Освен армиите са действали и така наречените шпицкоманди по германски образец от запасни офицери и подофицери, които са помагали на армията. Загиват около 6 хиляди българи.