БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

„Не на Луковмарш и историческата реабилитация на нацизма“

„Не на Луковмарш и историческата реабилитация на нацизма“

И Делегацията на българските социалисти в ЕП с позиция срещу провеждането на шествието

„Българските депутати от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент призоваваме българските институции да се противопоставят на провеждането на Луковмарш.

Позорящата България проява е повод за ксенофобски, националистически и антисемитски изстъпления. Тя традиционно екзалтира религиозната и етническа омраза. Маршът е съпроводен с лозунги и скандирания в разрез с Конституцията и законите на Република България. Събитието е форма на историческа реабилитация на нацизма, на което гостуват представители на екстремистки организации от други европейски страни. 

Европейска България е избрала свободата, толерантността и солидарността за свои цивилизационни ценности. Те са пътят към равноправието и благоденствието, към мира в Европа, в името на които е създаден ЕС. Те са и нашето кредо като представители на България в ЕП.

Призоваваме Столична община да се възползва от възможността на Закона за събранията, митингите и манифестациите и да забрани тазгодишния неонацистки марш в центъра на София.“

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/