БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ СМЕТИЩА УНИЩОЖАВАТ КРАСИВАТА БЪЛГАРСКА ПРИРОДА. ЗАЩО?

Поредното незаконно сметище и то между архитектурните резервати - селата Лещен и Ковачевица

Пластмасови опаковки, гуми, строителни материали и голямо количество битови отпадъци. Нерегламентираното сметище е в непосредствена близост до с. Горно Дряново, намиращо се между историческите селища Лещен и Ковачевица. Според местните хора бунището, започващо от самия път и продължаващо надолу по склона повече от 100 метра, е съгласувано с местния кмет.

„Което не натовари колата върви тука всичкото“.

Част от сметището е било избутано в дерето, след което местната управа е поставила знаци къде може и къде не може да се изхвърлят отпадъци. Според жена от селото проблемът идва от жителите в района.

„Аз съм жител на Дряново и ти казвам, че това е безотговорност. Кметът вече е с вдигнати ръце и реши това място, за да е по-далеч от селото“.


Потърсихме мнението на кмета на с. Горно Дряново (ИБРАХИМ ПИНГОВ)

„Нямаме вариант друг. Осигурили сме контейнери, които са недостатъчни. Всичко опира до финанси и когато нямаме финансовата възможност да се реши проблемът, се решава поетапно“.

По думи на кмета Пингов проблемът не е нов. Преди години незаконните сметища са били 11. Наличието на едва 8 контейнера при необходими поне 50, не дават възможност на кмета да се справи изцяло с проблема. Сметоизвозването на боклука веднъж седмично също не е достатъчно.
В района това не е единственото нерегламентирано сметище. Такова има на самия вход на историческия резерват Ковачевица, в дерето на реката. Няколко сметища пък забелязахме и по пътя към община Гърмен. Потърсихме кметът на общината за коментар за проблема, но не успяхме да се свържем с него.
Нееднократно експерти са коментирали, че изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места трябва да се разследва като престъпление. Според тях глоби трябва да има и за кметовете на съответните общини, които не упражняват контрол.
И така докато някои събираме боклуци ежедневно, разхождайки домашните си любимци или обикаляйки красивите кътчета на България, то други безцеремонно изхвърлят сметта си сред природата и унищожават това райско кътче на Земята.


Автор: Алекс Донев
alex1_b22c957f342a9cc31edb26f3b2c66f34.jpeg