БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Neue Zürcher Zeitung: БЪЛГАРИТЕ ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ УГОЯВАНЕТО НА МАФИОТСКАТА ДЪРЖАВА

Протестите в България за пореден ден са в челните новинарски колони на международната преса

Материалът на Нойе Цюрихер Цайтунг започва с констатацията, че България има проблем с корупцията, и че това е всеизвестно. И продължава, цитирам: "Повече от два месеца много българи излизат на улиците, протестирайки срещу "кликата" около премиера Бойко Борисов, които са „пленили“ държавата. Главният прокурор също е в полезрението на недоволните и неговата власт парализира независимостта на съдебната власт."

Водешият швейцарски вестник допълва още: Икономическите и социални последици от тази концентрация на власт са очевидни: оскъдни чуждестранни инвестиции, мизерни средни заплати, рекордна емиграция на работници и, измерени като брутен вътрешен продукт, високи трансферни плащания от Брюксел - които все още нямат ефект.

„Еврофондовете не ни носят нищо, но хранят корумпирана система, от която малък елит е станал дебел и закръглен.“ С други думи, ЕС не само не е част от решението, той е част от проблема! Борисов контрира, че съпротивата срещу него е основно борба с ЕС. Но това са глупости. Протестът е насочен срещу корумпиран елит и срещу ЕС, който не го държи отговорни, пише още медията.

В материала следва политически анализ, чийто прицел е не само към безобразията на Бойко Борисов, но и за покровителството от Меркел. Ето какво казва анализът:

"Но ядрото на проблема е - както често се случва в ЕС - не от институционален, а от политически характер. Партията ГЕРБ на Бойко Борисов принадлежи към семейството на Европейската народна партия (ЕНП) и по този начин има мощни защитници не само в Брюксел, но и в Берлин. 11 от 27-те страни членки - освен Германия и Австрия, всички страни от Източна и Югоизточна Европа - се управляват от членове на ЕНП. Снизхождението на германския канцлер към Борисов е още по-лесно, тъй като той не козирува идеологически като унгарския премиер Виктор Орбан, а очарователно прикрива хитростта си с обръщения на преданост, пише още Neue Zürcher Zeitung.